Rólunk

1918-ban az év tizenegyedik hónapjának tizenegyedik napján tizenegy óra tizenegy perckor az első világháborúban szemben álló felek beszüntették az ellenségeskedéseket a frontokon: a világháború véget ért.

A háborús évek centenáriumára 2014-2018 között a TIT Hajózástörténeti Modellező és Hagyományőrző Egyesülete rendhagyó programsorozattal emlékezett.

"A cs. és kir. Haditengerészet a világháborúban 1914-1918" c. vándorkiállítás keretében feldolgoztuk az osztrák-magyar haditengerészet 1914-1918 közötti eseménytörténetét. A kiállítást a centenáriumi évek alatt a fővárosban és vidéken összesen tíz különböző helyszínen mutattunk be a közönségnek (Bécsben a Go Modellingen, Budapesten a Ludovikán, a Bolyain, a Honvéd Kulturális központban, a Hadikikötőben, az újpesti Polgár Centrumban, vidéken Kaposváron, Tatán, Balatonakarattyán és Erdőbényén).

Ezen kívül közreműködtünk a SZENT ISTVÁN csatahajóról a Közlekedési Múzeumban 2014-ben és a Hadtörténeti Múzeumban 2018-ban megnyílt időszaki kiállítások megrendezésében, részt vettünk a haditengerészet történetét bemutató 2014-es prágai időszaki kiállításon, a 2017-ben tartott Otrantó szimpóziumon, és a 2018-as Szent István emlékkonferencián, valamint a LAJTA Monitor Múzeumhajó második országjáró körútjának lebonyolításában.

Két - a világháború tengerészettörténetét is érintő - könyv kiadásában közreműködtünk, a(z osztrák-)magyar haditengerészet történetét bemutató "Hajózni szükséges" c. könyv, valamint a HMHT JUSTICIA (ex-STATENDAM) óceánjáró történetét feldolgozó "Dutch TITANIC" c. kötet elkészítésével. Mindemellett 2016-ban aktívan részt vettünk a történelem valaha volt legnagyobb tengeri páncélos-ütközete, a jütlandi csata hajóroncsainak kutatására indított nemzetközi búvárexpedícióban, illetve információkkal, útleírásokkal támogattuk az egykori osztrák-magyar tengerpartra szervezett 2014-es és 2018-as hagyományőrző emléktúrákat.

Ennek a centenáriumi megemlékezés-sorozatnak a csúcsán áll a jelen kronológia, amely első ízben gyűjti össze magyar nyelven a teljesség igényével - valamennyi flottával rendelkező nemzetre kiterjedően - az eső világháború haditengerészeti eseményeinek történetét.