Osztrák-Magyar haditengerészet - 1914

Július:

22-én  a Távol-Keleten tartózkodó SMS KASIERIN ELISABETH kiscirkáló befut a kínai Santung tartományban fekvő német gyarmatváros, Csingtau kikötőjébe.

28-án   a Dunaflotilla egységei leadták a világháború első lövéseit: a TEMES, a BODROG és a SZAMOS monitorok 02:20-kor bombázni kezdték Belgrádot.

Augusztus:

7-én     a tengeri flotta első hadműveletében reggel 09:00 órakor az osztrák-magyar flotta 6 csatahajója (SMS VIRIBUS UNITIS, TEGETTHOFF, PRINZ EUGEN, RADETZKY, ERZHERZOG FRANZ FERDINAND, ZRÍNYI), 1 páncélos cirkálója (SANKT GEORG), 1 gyorscirkálója (ADMIRAL SPAUN), 6 rombolója (TÁTRA, BALATON, CSEPEL, LIKA, ORJEN, TRIGLAV) és 13 torpedónaszádja kifut, hogy a Brit Földközi-tengeri Flottával szemben fedezze a Német Földközi-tengeri Hajóraj áttörését. Ütközetre – a sikeres német áttörés miatt – nem kerül sor, a hajók visszatérnek a kikötőikbe.

8-án     a SZIGETVÁR és a ZENTA cirkálók, az USKOKE romboló valamint a 64F torpedónaszád lővi az antivari rádióállomást és a vasúti berendezéseket, s blokád alá veszi Montenegrót.

9-től     október 22-ig a RADETZKY csatahajó, a KAISER KARL VI páncélos cirkáló, a KAISER FRANZ JOSEPH I. és a SZIGETVÁR kiscirkáló bombázza a cattarói-öböl feletti Lovcsen-ütegeket.

16-án   a ZENTA kiscirkáló és az ULAN romboló 11 egységből álló francia és a 8 egységből álló angol hajóhaddal vette fel a küzdelmet. 173 tengerész lelte halálát. A túlélők, több mint 5 órás úszás után esett montenegrói fogságba.

23-án   a japán kormány - amely nem áll hadiállapotban Ausztria-Magyarországgal – engedélyt ad a KAISERIN ELISABETH cirkálónak Csingtau elhagyására és a semleges kínai területen, Sanghajban történő leszerelésére. A legénységet Tiencsinbe küldik.

27-én  Ausztria-Magyarország megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat Japánnal a Csingtau német gyarmatváros ellen intézett japán támadás miatt.

29-én  a leszerelt KAISERIN ELISABETH cirkálót reaktiválják, legénységét Tiencsinből visszarendelik.

Szeptember:

18-án   a BUDAPEST csatahajó lövi a montenegrói Antivari (ma: Bar) kikötőjét.

November:

2-án     a KAISERIN ELISABETH cirkálót – lőszerkészletei kimerültével – a saját legénysége elsüllyeszti Csingtau kikötőjében (http://www.china-kultur.at/content/index.aspx?Catalog
ItemID=30116; https://www.europeana.eu/portal/hu/blogs/youth-is-life-s-flower-transyl
vanian-soldier-s-diaries-of-life-in-a-japanese-pow-camp).

29-én  az O'Byrne sorhajóhadnagy parancsnoksága alatt haladó francia CURIE tengeralattjáró Pola hadikikötője előtt beakadt egy védőhálóba. A SATELLIT és a TURUL torpedóhajók észrevették és elsüllyesztették.

December:

21-én    az Egon Lerch parancsnoksága alatt haladó osztrák-magyar U12 jelű tengeralattjáró az albániai Sazan-sziget közelében megtorpedózza a francia JEAN BART dreadnought típusú csatahajót, amely azonban nem süllyed el. Saját géperővel eljut Máltára, ahol több mint három és fél hónapig javítják. A francia haditengerészet visszavonja a csatahajóit a görögországi Navarinói-öbölig és lényegében nem küld többé csatahajókat az Adriára. A csatahajók legénységét jórészt tengeralattjáró-elhárító feladattal működő kisebb hadihajókra vezénylik át.