Portugál haditengerészet - 1915

Január:

20-án   további erősítés indul a gyarmatokra a MOÇAMBIQUE és a ZAIRE óceánjárókon, a VASCO da GAMA cirkáló kíséretében.

Február:

3-án     további erősítés indul a gyarmatokra az AMBACA és a PORTUGAL óceánjárókon, az ADAMASTOR cirkáló kíséretében.

Május:

14-én  felkelés a katonai hunta ellen. 1908-ban I. Károly király merénylet áldozata lett, 1910-ben pedig forradalom taszította le a trónról a merényletet túlélt fiát, II. Manuelt. A fiatal köztársaság második elnöke, Manuel de Arriaga 1914-ben Pimenta de Castrót nevezte ki az ország kilencedik miniszterelnökének, aki zömmel katonatisztekből álló kormánya élén kikapcsolta a parlamentet a döntéshozatalból. Az ellene kitört május 19-ig tartó felkelést forradalmárok, a vármőrség, a hadsereg és a haditengerészet tagjai támogatták. A felkelés – bár 200 ember meghalt, 1 000 pedig megsérült – sikeres volt: Arriaga lemondott, Castrót letartóztatták. A felkelőket a flotta részéről a VASCO da GAMA páncélos támogatta, amely a lisszaboni kikötőből lőtte a fellegvárat. Bár a hajót két tüzérségi üteg is céltbavette és eltalálta, a sérülései nem voltak súlyosak (https://en.wikipedia.org/wiki/May_14_Revolt).

Július:

7-én     a portugál Pereira d'Eça tábornok parancsnoksága alatt álló angolai portugál erők visszafoglalják a Humbe régiót.

Augusztus:

15-én  az Afonso de Cerqueira tengerész főhadnagy parancsnoksága alatt álló haditengerészeti zászlóalj harcol Mônguánál, Dél-Angolában.

November:

n.a.        1 543 katona José Luís de Moura Mendes őrnagy parancsnoksága alatt Mozambikba érkezik, hogy visszafoglalja, mintegy 1 000 km2 kiterjedésű Kionga-háromszöget (a Rovuma-folyó, az Indiai-óceán és Mozambik többi része között), amelyet a németek 1894-ben megszálltak és önkényesen Német Kelet-Afrikához csatoltak (http://ww1blog.osborneink.com/?p=13210).