Német haditengerészet - 1914

Július:

27-én a Norvégiába látogató Nyílt Tengeri Flottát háborús támaszpontjaira rendelték.

Augusztus:

2-án     Németország hadat üzen Oroszországnak. Az SMS MAGDEBURG könnyűcirkáló lőtte az orosz Libau (ma: Libava, Litvánia) – Oroszország egyetlen, télen is jégmentes – európai kikötőjének műszaki létesítményeit (német részről ezek voltak a háború első lövései), míg az SMS AUGSBURG kiscirkáló aknákat telepített.

3-án     Németország hadat üzent Franciaországnak.

A Német Földközi-tengeri Hajóraj egységei, a Polában (az osztrák-magyar központi hadikikötőben) állomásozó SMS GOEBEN csatacirkáló és az albániai Durazzóban horgonyzó SMS BRESLAU könnyűcirkáló kifut az Adriáról.

Az Indiai-óceán kereti részén portyázó SMS EMDEN kiscirkáló elfogja a RJAZANY gőzhajót, amelyet Csingtauba küld, ahol segédcirkálóvá alakítják CORMORAN néven.

4-én     a KAISER WILHELM der GROSSE nevű óceánjáróból átalakított felfegyverzett cirkáló elhagyta Brémát. A német PRINZ EITEL FRIEDRICH felfegyverzett kereskedelmi cirkáló elhagyja a kínai német gyarmatvárost, Csingtaut.

A német SMS GOEBEN csatacirkáló és SMS BRESLAU könnyűcirkáló szétlövi az algériai francia Philippeville és Bone kikötővárosokat. Nagy-Britannia hadat üzen. Éjfélkor beáll a hadiállapot.

Az SMS KARLSRUHE könnyűcirkáló ismeretlen eredetű belső robbanás következtében elsüllyed a déli Atlanti-óceánon Barbados és Trinidad között. A német Admiralstab titokban tartja a veszteséget. A britek még négy hónapig keresik a hajót.

5-én     az SMS GOEBEN és az SMS BRESLAU az akkor még semleges olaszországi Messinába hajózik, ahol a kikötői hatóságok felszólítják őket, hogy 24 óra elteltével hagyják el a kikötőt. A Német Földközi-tengeri Hajóraj kiegészíti a szénkészleteit.

6-án     a német SMS KÖNIGIN LUISE aknarakó által előző nap telepített tengeri aknák elsüllyesztik a brit HMS AMPHION könnyűcirkálót Yarmouth partjai előtt (http://www.wikiwand.com/
en/HMS_Amphion_(1911)).

A Maximilian Spee tengernagy parancsnoksága alatt álló, Csingtauból július 20-án kifutott Német Kelet-ázsiai Hajóraj (az SMS SCHARNHORST és GNEISENAU páncélos cirkálók és az SMS NÜRNBERG könnyűcirkáló) elhagyták a Karolina-szigeteki Ponape kikötőjét. Spee tengernagy parancsot ad a Csingtauban állomásozó SMS EMDEN kiscirkálónak a vele való egesülésre a Pagan-szigeten.

Az esti órákban a Német Földközi-tengeri Hajóraj egységei elhagyják az olaszországi Messinát, ahol a szénkészleteiket egészítették ki.

7-én     az SMS GOEBEN és az SMS BRESLAU tűzpárbajt vív a brit HMS GLOUCESTER könnyűcirkálóval a görögországi Matapan-fok előtt, majd sikeresen áttörnek Konstantinápoly felé.

12-én  az SMS MAGDEBURG könnyű cirkáló a Dagerort világítótornyot lőtte (Libau környékén, a Balti-tengeren). Az SMS EMDEN megérkezik a Pagan-szigethez, ahol a Japán hadba lépéséről való tudomásszerzést követően a MARKOMANNIA ellátó hajóval együtt felhatalmazást kap a hajórajtól független portyázásra az Indiai-óceánon.

22-én  a Német Kelet-Afrikában működő HEDWIG von WISSMANN felfegyverzett gőzhajó megtámadja és elsüllyeszti a belga ALEXANDRE del COMMUNE gőzöst Lukuga kikötőjében, a Tanganyika-tavon (amely a Belga-Kongó, Német Kelet-Afrika és a brit Rhodesia közötti határvíz) (http://bwana-lettow.blogspot.com/2014/11/bericht-uber-die-versenkung-eines.html).

24-én  a Német Kelet-Afrikai gyarmati haderő megtámadja és lemészárolja a gyarmat és a vele délről határos portugál fennhatóságú Mozambik között határvonalat képező Rovuma-folyó középső folyásánál fekvő Maziúa portugált települést és az Eduardo Rodrigues da Costa tengerész őrmester vezette helyőrségét (ő az első világháború idején akcióban elpusztult első portugál katona).

31-ig    összesen 46 ellenséges (brit és szövetséges), illetve semleges kereskedelmi hajót süllyesztenek el a német víz alatti aknák.

Szeptember:

3-án     a német SMS NAUTILUS aknarakó által augusztus 25-én telepített aknamező mentesítése közben elsüllyed a brit HMS SPEEDY aknaszedőnek használt torpedó-naszád a haditengerészet által szintén aknamentesítésre igénybe vett LINDSELL halászgőzössel együtt, a Humber-folyó torkolatánál (https://en.wikipedia.org/wiki/HMS_Speedy_(1893)). A német SMS JAGUAAR ágyúnaszád és a csingtaui parti ütegek szétlövik a Csingtau ostroma közben a ködben megfeneklett japán SHIROTAE rombolót.

5-én     az Otto Hersching parancsnoksága alatt haladó U21 jelű német tengeralattjáró megtorpedózza a brit HMS PATHFINDER könnyű cirkálót a skóciai Frith of Forth öböl bejárata előtt. A cirkáló orrának jobb oldalát ért találat felrobbantja a hajón tárolt lőszert, a hajóorr leszakad és a hajó 5 perc alatt elsüllyed.

10-én  a német SMS EMDEN kiscirkáló elfogja a briteknek utánpótlást szállító görög PONTOPOROS szénszállítót az Indiai-óceánon, a Bengáli-öbölben, s a saját szénkészletei kiegészítésére használja, mint ellátó-hajót, a legénységnek pedig rendes bért fizet.

11-12-én     a német SMS EMDEN kiscirkáló elsüllyeszti az INDUS, a LOVAT és két másik csapatszállító hajót, valamint feltartóztatja és lefoglalja a KABINGA gőzöst, amelyet a többi hajóról átvett legénység elhelyezésére használ.

13-án   az SMS EMDEN elengedi a KABINGA gőzöst és elsüllyeszt két másik hajót a Gangesz-folyó torkolatvidéke közelében.

20-án   a német SMS KÖNIGSBERG könnyűcirkáló elsüllyeszti a brit HMS PEGASUS kiscirkálót a kelet-afrikai Zanzibár előtt (https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Zanzibar).

22-én  a német SMS EMDEN kiscirkáló bombázza az indiai Madras francia gyarmatvárost. A britek felfüggesztik a hajóforgalmat a Bengáli-öbölben, ahol 61.2%-kal visszaesik a tengeri kereskedelem. Az Otto Weddingen parancsnoksága alatt haladó német U9 jelű tengeralattjáró egy és ugyanazon bevetésén elsüllyeszti a brit HMS CRESSY, HOGUE és ABOUKIR nevű páncélos cirkálókat. Spee tengernagy Német Kelet-ázsiai Hajóraja bombázza a brit Papeete települését Tahiti szigetén.

25-én  az SMS EMDEN kiscirkáló elsüllyeszti a brit TYWERSE és KING LUND tehergőzösöket Ceylon nyugati oldalán.

27-én  az SMS EMDEN elfogja és saját szénkészletei kiegészítésére használja a brit BURESK szénszállító hajót, valamint elsüllyeszti a brit RYBERIA és FOYLE gőzösöket.

30-ig    összesen 37 ellenséges (brit és szövetséges), illetve semleges kereskedelmi hajót süllyesztenek el a német víz alatti aknák (augusztus 31. óta) összesen 99 000 tonna hajótérrel.

Október:

3-án     a japán NAGATO MARU No.3 és a NAGATO MARU No.6. aknamentesítő hajók német aknákra futnak és elsüllyednek a kínai német gyarmatváros, Csingtau ostrománál.

11-én  az Egenolf von Berkheim parancsnoksága alatt haladó U26 jelű német tengeralattjáró az akkor Oroszországhoz tartozó dél-finnországi Hango előtt elsüllyeszti az orosz PALLADA páncélos cirkálót, amelynek a teljes legénysége odaveszett (orosz részről ez a háború első hajóvesztesége) (https://www.alamy.com/stock-photo-sinking-of-russian-bayan-class-armored-cruiser-pallada-torpedoed-by-43842121.html).

13-án   az első német tengeralattjáró-tevékenység jelentése a Southampton-Le Havre csapatszállító útvonalon.

14-én  a csingtaui német ütegek találatot érnek el a brit HMS TRIUMPH pre-dreadnought típusú csatahajón, megrongálva az árbocát, amely 1 ember halálát, 2 másik sebesülését okozza.

15-én  az Otto Weddingen parancsnoksága alatt haladó német U9 jelű tengeralattjáró elsüllyeszti az HMS HAWKE kiscirkálót (amely 1911 szeptemberében összeütközött az R.M.S. OLYMPIC nevű óriás utasszállító hajóval, az építés alatt álló TITANIC testvérhajójával, amelynek javítása miatt a TITANIC indulása a tavaszi olvadások idejére tolódott). Az SMS EMDEN elfogja a brit BENMORE gőzöst Minikoi szigeténél (Malakka-szigetek).

16-án   az SMS EMDEN elsüllyeszti az előző nap zsákmányolt BENMORE-gőzöst.

17-én  az első – sikertelen – tengeralattjáró-támadás a Scapa Flow-i brit haditengerészeti támaszpont ellen. Ennek következményeként a brit Honi Flottát kivonják Scapa Flow-ból és Skócia nyugati parti kikötőibe telepítik át. A német S90 torpedónaszád megtorpedózza és elsüllyeszti a japán TAKACHIO cirkálót Csingtau ostrománál.

18-án   az S90 jelű torpedónaszád megtorpedózza és elsüllyeszti a japán TAKACHIHO kiscirkálót Csingtau előtt. A Bernd Wegener parancsnoksága alatt haladó német U27 jelű tengeralattjáró pedig elsüllyeszti a brit E3 jelű tengeralattjárót Borkum szigeténél.

19-én  a Johannes Feldkirchener parancsnoksága alatt haladó német U19 jelű tengeralattjáró elsüllyeszti a brit S.S. GLITRA, 866 tonnás teherhajót. Ez az első eset a háborúban, amikor tengeralattjáró kereskedelmi hajót süllyeszt el.

21-én  az SMS EMDEN elsüllyeszti a BENMORE gőzöst, majd elzsákmányolja a brit TROIENS, EXFORT, GRAYCEFALE, SANKT ECKBERT és CHILKANA gőzösöket, amelyek közül hármat elsüllyeszt, egyet szenelő-hajóként visszatart, egyet pedig a túlélő személyzettel indít útnak.

27-én  a német BERLIN segédcirkáló által pár nappal korábban telepített aknamezőn elsüllyed a sérülékenynek tartott Scapa Flow-i támaszpontról Nyugat-Skóciába átvezényelt 2. csatahajórajból kikülönített brit HMS AUDACIOUS dreadnought típusú csatahajtó az északi ír partok előtt fekvő Tory-sziget (Donegal) közelében. Túlélőit az OLYMPIC segédcirkáló (a TITANIC idősebb testvére) menti ki. A brit haditengerészet számára ez olyan súlyos veszteség, amelyet a háború végéig nem ismernek el.

28-án   a német SMS EMDEN kiscirkáló megtámadja a brit-malájföldi Penang kikötőjét, ahol elsüllyeszti az orosz ZSEMCSUG gyorscirkálót és a francia MOSQUET rombolót (https://en.wikipedia.org/wiki/French_destroyer_Mousquet).

31-én  a Bernd Wegener parancsnoksága alatt haladó német U27 jelű tengeralattjáró elsüllyesztette a brit HMS HERMES kiscirkálót a Doveri-szorosban. A hónap végéig összesen 36 ellenséges (brit és szövetséges), illetve semleges kereskedelmi hajót süllyesztenek el a német tengeralattjárók és víz alatti aknák (szeptember 30. óta) összesen 92 000 tonna hajótérrel. A „cuangai mészárlás”: a naulilai incidens (3, Angolába engedély nélkül katonai menetoszlopot vezető német délnyugat afrikai tiszt meggyilkolása) megtorlására a német erők rajtaütést hajtanak végre a cuangari (Angola) portugál helyőrségen, ahol meggyilkolnak 2 tisztet, 1 orvost, 5 katonát és 1 civilt.

November:

1-én     a Maximilian von Spee tengernagy vezette Német Kelet-ázsiai Hajóraj (az SMS SCHARNHORST és GNEISENAU páncélos cirkálók, valamint az SMS DRESDEN, LEIPZIG és NÜRNBERG kiscirkálók) megütköznek a Sir Christopher Cradock tengernagy vezette brit kötelékkel (HMS GOOD HOPE és MONMOUTH páncélos cirkálókkal, az HMS GLASGOW könnyűcirkálóval, három kiscirkálóval, valamint az OTRANTO segédcirkálóval) a Chile partjain fekvő Coronel közelében. A két brit páncélos cirkáló elsüllyed, brit részről 1 570 ember odavész. német részről az ütközetnek mindössze 3 sebesültje van.

3-án     a brit partok elleni első német rajtaütés Gorleston és Yarmouth térségében. Német részről 3 csatacirkáló (SMS SEYDLITZ, Von der TANN, MOLTKE), 1 páncélos cirkáló (SMS BLÜCHER) és 4 könnyűcirkáló (SMS STRASSBURG, GRAUDENZ, KOLBERG, STRALSUND), brit részről 1 aknaszedő (HMS HALCYON), 3 romboló (HMS LIVELY, LEOPARD, SUCCESS) és 3 tengeralattjáró (E10, D3, D5) vett részt az ütközetben. A D5 aknára futott és elsüllyedt.

7-én     az Alfred Meyer-Waldeck altengernagy, kormányzó vezette német és osztrák-magyar csapatok leteszik a fegyvert az ostromlott Csingtauban.

11-én  a Walther Forstmann parancsnoksága alatt haladó német U12 jelű tengeralattjáró elsüllyeszti az HMS NIGER torpedónaszádot Deal (Kent grófság, Egyesült Királyság) partjai előtt. A NIGER volt az első olyan hajó, amelyet a német hadsereg által újonnan elfoglalt belgiumi bázisokról kifutó tengeralattjáró süllyesztett el. A japán 33-as jelű torpedónaszád német aknára fut és elsüllyed a kínai német gyarmatváros, Csingtau ostrománál.

14-én  az SMS YORCK páncélos cirkáló navigációs hiba miatt a Wilhelmshaven elé telepített védelmi célú aknamezőre téved, ahol két saját aknára fut, felborul és elsüllyed. 336-an odavesznek.

17-én  a Balti-tengeri Német Cirkálóraj egységei bombázzák az orosz Libau kikötőjét. ). Az akció célja Libau kikötői létesítményeinek tönkretétele, nehogy az orosz kikötőt a Balti-tengerre bejutott brit tengeralattjárók használhassák bázisul a német flotta elleni akciókban. A Libau elleni akciót – a kikötő bejáratát elzáró torlaszhajók elsüllyesztését – a német flotta végrehajtotta (az SMS FRIEDRICH CARL páncélos cirkáló aknára futott és elsüllyedt).

21-én  brit tengerészeti légitámadás Friedrichshaven – a német léghajótámaszpont – ellen.

30-ig    összesen 20 ellenséges (brit és szövetséges), illetve semleges kereskedelmi hajót süllyesztenek el a német víz alatti aknák és tengeralattjárók (október 31. óta) összesen 20 000 tonna hajótérrel.

December:

15-én  a német parti tüzérség akciója a belga partokon állomásozó német erőket Zeebrugge-nél támadó HMS REVENGE (később REDOUBTABLE) és MAJESTIC pre-dreadnought csatahajók ellen. Az HMS REVENGE súlyosan megsérül. Másnap a kockázat miatt a MAJESTIC nélkül tér vissza és újabb találatot kap. Súlyosan megsérül a vízvonal alatt, ami miatt dokkba kell állnia.

16-án   a brit partok elleni második német rajtaütés Scarborough, Hartlepool és Whitby térségében. Német részről 4 csatacirkáló (SMS SEYDLITZ, Von der TANN, MOLTKE, DERFFLINGER), 1 páncélos cirkáló (SMS BLÜCHER), 4 könnyűcirkáló (SMS STRASSBURG, GRAUDENZ, KOLBERG, STRALSUND) és 18 romboló vett részt az akcióban a Nyílt Tengeri Flotta 85 hajójának fedezete alatt, amelyek 150 mérfölddel távolabb, a Dogger-padtól keletre foglaltak állást. Itt várva az alkalmat a közbeavatkozásra, ha a rajtaütést végrehajtó erőket támadás érné, de a császár parancsainak megfelelően még biztonságos közelségben a német partokhoz. Brit részről 6 dreadnought típusú csatahajó (HMS KING GEORGE V, AJAX, CENTURION, ORION, MONARCH, CONQUEROR), 4 csatacirkáló (HMS LION, QUEEN MARY, TIGER, NEW ZEALAND), 4 páncélos cirkáló (HMS DEVONSHIRE, ANTRIM, ARGYLL és ROXBURGH), 4 könnyűcirkáló (HMS SOUTHAMPTON, BIRMINGHAM, FALMOUTH, NOTTINGHAM) és 7 romboló vett részt az ütközetben. Az ütközetben a brit HMS PATROL gyorscirkáló (a hartlepool-i kikötői őrhajó) 2 gránáttalálatot kap és megfeneklik. Scarboroughnál a németek 18 perc alatt 776 lövést adtak le a feltételezett South-Seal ütegre, amelyet azonban a britek előzőleg leszereltek. A támadásban 6 polgári épület megsérült, 8 polgári személy életét vesztette, sokan megsebesültek. Whitbynél 13 perc alatt 188 lövedéket lőttek ki, az apátság és több más épület találatot kap, 3 polgári személy életét veszti, 4 megsérül. Hartlepoolnál 16 percen át 1 150 lövést tettek katonai célpontokra. 3 gáztároló felrobban, 1 víztorony romba dől, a gázművek gépháza részben megsemmisül, egy közeli fatelep és egy magtár kigyullad. A Richardson, a Westgard, a Ropner and Co. és az Irwing hajógyárak súlyosan megsérülnek, a vasúti pályaudvar és további 300 polgári épület megsérül. 86 polgári személy meghal, 424 megsebesül. A Heugh üteg védelmében itt esik el a háború legelső, brit földön meghalt katonája (a XVII. századi angol-holland háborúk óta ez az első alkalom, hogy angol katonák hazai földön veszítik életüket ellenséges harctevékenység közben). A német flotta számbeli hátránya miatt kerülte a főerők összecsapását, nem tudva, hogy ezekben a hónapokban a különbség kisebb volt, mint bármikor a háború folyamán. A britek ugyanis három csatacirkálójukat Dél-Amerikába küldték, a vadonatúj AUDACIOUS csatahajó elsüllyedt miután aknára futott, a THUNDERER csatahajón pedig javításokat végeztek. Vagyis ez volt az a lehetőség, melyre az erők kiegyenlítésére építő német stratégia annyira várt. Az akcióban részt vett 10 nagy brit egységnek a 22 német csatahajó jelentette túlerő komoly veszteségeket okozhatott volna, amivel kiegyenlíthette volna az erőviszonyokat. A támadás nagy közfelháborodást keltett Nagy-Britanniában, egyfelől a német haditengerészet ellen a civil célpontok szándékosnak vélt támadása miatt (a németek a partok lövetése során nem használtak nehéztüzérséget, a károk elsősorban a brit partvédő ütegek sűrűn lakott területre telepítésével összefüggésben keletkeztek), másrészt a brit haditengerészet ellen, amiért nem volt képes megakadályozni a támadást. A német császár megrótta parancsnokait a brit főerőkkel való megütközés lehetőségének elmulasztásáért, de a saját korábbi parancsát – ami ezt okozta – nem volta vissza.

18-án   a német dél-nyugat afrikai csapatokból kikülönített 2 000 katona megtámadja az angolai Naulila portugál helyőrségét és elfoglalja azt. A portugál gyarmati katonaság a Humbe régióba vonul vissza.

31-ig      összesen 26 ellenséges (brit és szövetséges), illetve semleges kereskedelmi hajót süllyesztenek el a német víz alatti aknák és tengeralattjárók (november 30. óta) összesen 49 000 tonna hajótérrel. A háború kitörése óta összesen 165 antant kereskedelmi hajó veszett oda 324 000 tonna hajótérrel.