Osztrák-Magyar haditengerészet - 1915

Március:

1-jéről 2-ára virradó éjjel a CSIKÓS, az ULAN és a STREITER rombolók elfogták a RUMIJA-t, egy orosz gyártmányú torpedónaszádot (ex-ZAZA), Montenegró király jachtként is zsolgáló egyetlen hadihajóját, amely az antant szállítóhajók Antivariba vontatását végezte, majd az 57-T jelzésű torpedónaszád egy torpedóval elsüllyesztette a hajót (https://en.wikipedia.org/
wiki/Rumija_(ship); https://www.forum-marinearchiv.de/smf/index.php?topic=28966.0).

Április:

26-án   A Georg von Trapp parancsnoksága alatt haladó osztrák-magyar U5 jelű tengeralattjáró elsüllyeszti a francia LÉON GAMBETTA páncélos cirkálót az Otrantói-szorosban. A francia hadihajó fedélzetén tartózkodó 821 személyből 684 életét veszti – köztük Victor Baptistin Senés ellentengernagy, a francia 2. könnyű divízió parancsnoka. Az akció eredményeként a francia nagy egységek a háború további részére elhagyják az Adriai-tengert, a francia őrjáratok vonalát pedig délebbre húzzák hátra, a görögországi Kefalónia szigetéig.

Guy Gaunt, a wahingtoni brit követség katonai attaséja felvilágosítást kér Viski Rettegh Imrétől (Emerich Visky Ritter von Rettegh) – Amerikában élő vegyésztől, brit-osztrák-magyar kettős ügynöktől a lőgyapot és a tengervíz reakciójáról a LUSITANIA utasszállító indulása előtt. Rettegh tájékoztatja az osztrák-magyar követséget, hogy a britek robbanóanyagot csempésznek a LUSITANIA-n. A németek május 7-én elsüllyesztik az óceánjárót

Május:

2-án     a NOVARA-nak és a TRIGLAV-nak két német tengeralattjárót – az UB 7-est és az UB 8-ast – kellett elvontatnia a Jón-tengerig.

23-án   Olaszország hadat üzent. A flotta még aznap éjjel bombázta Ancona kikötőjét és még öt másik helyet (Barletta, Manfredonia, Porto Corsini, Senigallia és Termoli kikötőjét).

24-én  a HELGOLAND cirkáló vezette osztrák-magyar kötelék (CSEPEL, LIKA, TRIGLAV rombolók) elsülllyesztik az ollasz TURBINE rombolót a Gargano-fok közelében.

28-án   kellemetlen affér történt. Az U-12-es tengeralattjáró megtorpedózta a kivilágítatlanul hajózó görög VIRGINIA gőzöst. A kormány kártérítést fizetett a semleges országnak.

Június:

17-én  a SANKT GEORG páncélos cirkáló vezette harccsoport Rimini kikötőjét, míg a SZIGETVÁR kiscirkáló Fano és Pessaro katonai célpontjaira tüzelt.

Július:

7-én     a Heino von Heinburg parancsnoksága alatt haladó német U14 jelű tengeralattjáró (osztrák-magyar lobogó alatt U26 jelzéssel) elsüllyesztette az olasz AMALFI páncélos cirkálót (https://en.wikipedia.org/wiki/Italian_cruiser_Amalfi; http://www.kuk-kriegsmarine.it/
navi/sommergibili/U26/u-26.html)

10-én  az olaszok a francia BISSON romboló vezetésével elfoglalták Pelagosa szigetét.

7-én     a Rudolf Singule parancsnoksága alatt haladó osztrák-magyar U4 jelű tengeralattjáró elsüllyeszti az olasz GIUSEPPE GARIBALDI páncélos cirkálót a dalmáciai Raguza (ma: Dubrovnik) közelében, az Adriai-tengeren. Bár a cirkáló 3 perc alatt elsüllyedt, az 578 fős legénységből 525 fő megmenekült. A GARIBALDI elsüllyesztését követően az olasz hadihajók a háború végéig nem hajtottak végre támadó hadműveleteket az osztrák-magyar partvidék ellen. (https://hu.wikipedia.org/wiki/Giuseppe_Garibaldi_(p%C3%A1nc%C3%A9los_cirk%C3%A1l%C3%B3); http://www.vhu.cz/potopeni-krizniku-giuseppe-garibaldi/; https://www.history.
navy.mil/content/history/nhhc/our-collections/art/exhibits/conflicts-and-operations/
wwi/the-united-states-navy-in-world-war-i/the-sinking-of-the-italian-cruiser-giuseppe-garibaldi.html; https://www.alamy.com/stock-photo/cruiser-sinking.html).

Augusztus:

7-én     az U-12-es egység Velence kikötőjében aknára futott.

13-án   az U-3-as tengeralattjárót süllyesztette el a BISSON.

November:

4-én     XV. Benedek pápa tiltakozott Velence bombázása ellen, mivel fontos műemlékek sérültek meg. Haus tengernagy válaszában azt írta: "Ezen indokkal egész Itáliát kímélni kéne".

December:

4-ről     5-re virradó éjjel a NOVARA-csoport támadása az Albániából evakuált szerb hadsereget szállító hajók ellen. Összesen 4 tehergőzöst, 10 nagy vitorlást és 5 szállítóhajót süllyesztenek el. Hazafelé ágyútűzzel megsemmisítik a francia FRESNEL tengeralattjárót, ami zátonyra fut.

6-án     osztrák-magyar kötelék bombázza az albániai Durazzo (ma: Dürres) kikötőjét.

28-án    indult meg a háború első nagy földközi-tengeri csatája, amit később I. otrantói, vagy durazzói csata néven ismert meg a történelem. Az ütközetben az osztrák-magyar HELGOLAND cirkáló és 5 romboló (BALATON, CSEPEL, LIKA, TÁTRA, TRIGLAV) Durazzó kikötőjét támadja. A LIKA és a TRIGLAV aknára fut és a LIKA azonnal, a TRIGLAV vontatás közben elsüllyed. A visszavonulás során haz osztrák-magyar kötelék harcba bocsátkozik a Brindisiből kifutott brit DARTMOUTH és WEYMOUTH cirkálókkal, az olasz QUARTO és NINO BIXIO cirkálókkal, valamint négy olasz és öt francia rombolóval. A Roland Morillot parancsnoksága alatt haladó francia MONGE tengeralattjáró észleli a HELGOLAND cirkálót és egy kísérő rombolóját. Felkészül a támadásra, ám a HELGOLAND észreveszi és elgázolja.