Görög haditengerészet - 1918

Január:

20-án   az imbrozi csatában (amikor a JAVUZ és MIDILLI török hadihajók elhagyták a Dardanellákat) Moratinisz Sopwith Camel 1F harci repülőgépével lelövi a zátonyra futott JAVUZ bombázására igyekvő szövetséges bombázókat támadó három ellenséges repülőgépet. Egy görög Sopwith Struttert azonban lelőtt a német ász, Emil Meinecke. Szpiridon Khambrasz hadnagy életét vesztette.

Július:

12-én  a Lémnosz-szigeti Mudroszban megalakul az angol-francia-görög Égei-tengeri hajóraj, amelynek fő célja a Dardanellák lezárása, a török/német és orosz bolsevik csatahajók Égei-tengerre történő bejutásának megakadályozása.

27-től  30-ig a görög hajók legénysége is tanúja az Oszmán Birodalom kapitulációjának és a mudroszi fegyverszüneti tárgyalásoknak Lémnosz szigetén.

November:

13-án    Az antant országok hajóhada – a görög haditengerészet hadihajóival együtt - Konstantinápolyba érkezik. A görög flotta zászlóshajója, a GEORGIOSZ AVEROF páncélos cirkáló horgonyt vet a Dolmabahçe szultáni palota előtt, majdnem öt évszázaddal azután, hogy a Bizánci (a görögök olvasatában Görög-) Birodalom székhelye török kézre került.