Bolgár haditengerészet

Az 1896-ban megalakult bolgár flotta magját 3 felfegyverzett gőzhajó alkotta, amelyeket a 4 db 3 fontos ágyúval felfegyverzett 400 tonnás ASZEN vitorlás iskolahajó segített. 2 rúdtorpedókkal felszerelt 12 tonnás őrhajó (HRISZTO BOTEV, VASZIL LEVSZKI) és 7 másik kis gőzös (BORISZ, LJUBEN KARAVELOV, RAINA, RAKOVSZKI, VOJVODE, STEFAN KARADZSA, HADZSI DIMITAR) és 2 aknarakó szolgált a Dunán, mindegyik Oroszországból származott, amely akkor még szövetségest és potenciális balkáni protektorátust látott Bulgáriában.

A tengeri flotta fejlesztéséhez az Oroszországgal szövetséges Franciaország nyújtott további segítséget (http://www.navypedia.org/ships/bulgaria/bu_index.htm): 1898-ban a bordeaux-i Gironde Hajógyár egy 715 tonnás ágyúnaszádot épít (NAGYEZSDA), amelyeket 2db vízszint feletti torpedóvető-csővel és 3 db 100 mm-es, 2 db 9 fontos és 2 db 3 fontos ágyúval szerelnek fel. 1905-ben a Chalons-sur-Saône-ban működő Schneider-Creusot Hajógyár 6 db 100 tonnás torpedónaszádot épít (DRUZSKI, SMELI, HRABRI, STROGI, LETYASKI, SUMNI), amelyeket 3 db 460 mm-es torpedóvető-csővel és 3 db 3 fontos ágyúval szerelnek fel. 1906-ban pedig a bolgár tengerészet megvásárolja a francia KAMCSIJA jachtot, és az 1897-ben Ruszében épült KALIAKRA jachtot, amelyeket átalakítanak aknarakóvá.

Kezdetben a haditengerészetet is egy francia tiszt, Paul Pichon irányította, aki 1908-ig töltötte be a flottaparancsnoki tisztséget. Leköszönése után a flotta parancsnoka a bolgár Stancso Dimitar, egyik legtekintélyesebb tisztje pedig az 1891-ben született Kiril Minkov, a várnai hadikikötő és tengerészeti aknaraktár parancsnoka, 1911/12 folyamán az oroszországi Kronstandtban torpedó- és aknaharcászatra kiképzett tengerész, a balkán háború tapasztalt veteránja volt (ő hajtotta végre torpedónaszádjai élén a HAMIDIJE török cirkáló elleni akciót 1912. november 8-án).