Orosz haditengerészet - 1915

Március:

16-án   az orosz ASZKOLD kiscirkáló, amely csatlakozott az Izmirt ostromló brit-francia hajórajhoz, a blokírozó szövetséges hajóraj kivonása után ágyúzza az Izmirbe vezető vízi út védelmére Vourlah község közelébe települt török/német ütegállásokat.

18-án   az orosz Fekete-tengeri Flotta (a TRI SZVJATITELIJA és a ROSZTYISZLÁV pre-dreadnought csatahajók) bombázzák a Boszporusz török erődítményeit. A hadművelet után északra hajóznak, hogy csatlakozzanak a távolabb várakozó PANTELEIMON, IOANN ZLATOUST és EVSTAFI pre-dreadnought típusú csatahajókhoz. A másnapra tervezett támadást a sűrű köd meghiúsítja.

27-én  az orosz Fekete-tengeri Flotta egységei bombázzák a Boszporusz török erődítményeit.

Április:

3-án     az Odeassza ellen felvonuló török kötelékben hajózó MEDZSIDJE cirkáló az orosz flotta által telepített tengerészeti aknára futott 28 km-re Odesszától délkeletre 06:40-kor. A robbanásban 26 török tengerész életét vesztette. A 7 m merülésű hajó leült a temgerfenékre az alig 15 m mély vízben, ezért a legénység igyekezett harképtelenné tenni. Fegyvereiről leszerelték és a tengerbe dobták a lövegzárakat, megsemmisítették a rádiót, végül a YADIGAR torpedónaszád 07:20-kor még meg is torpedózta a cirkálót. A hajót ennek ellenére május 31-én az oroszok kiemelték, június 8-án úszóképessé tették és a Ropit Hajógyárban kijavították, s október 29-én PRUT néven a cári flottába sorozták.

Május:

2-án     és 3-án A TRI SVIATITELIA, a ROSTISLAV és a PANTELEIMON ismét bombázzák a Boszporuszt.

21-én  orosz expedíciós haderő száll partra a Kaszpi-tenger déli partján, a nyugat-perzsiai Enzelinél.

Június:

7-én     Eregli bombázása. Az Eregli és Csamli török szénbányái elleni május 15-i és 20-i orosz rajtaütések megismétlése (utóbbiban egy orosz partraszálló különítmény szétrombolta a bányát, a rakodóberendezéseket és az ermőmű-telepet, amivel a háború további részére ellehetetlenítette Konstantinpoly szénellátását). Az akcióban orosz részről 5 csatahajó, 3 cirkáló, 14 romboló vesz részt. Török részről elsüllyed a 480 tonnás PROGRESS és a 786 tonnás EDINCIK szénszállító.

10-én  a Zongudlak ágyúzására felvonuló orosz DERZSKIJ és GNYEVNIJ rombolók tűzharcot vívnak a helyszínre érkező MIDILLI könnyűcirkálóval. Bár a DERZSKIJ telitalálatot kap, ami miatt megszűnik a teljes energia-ellátása, a MIDILLI – amelyet 7 könnyebb találat ért – nem tesz kísérletet a sérült orosz romboló elsüllyesztésére, hanem beszűnteti az akciót. A DERZSKIJ-t a GNYEVNIJ sikeresen Szevasztopolba vontatja.

Szolgálatba áll Szevasztopolban a nyikolájevi hajógyárban 1911-ben építeni kezdett és 1913-ban vízre bocsátott új orosz dreadnought-típusú csatahajó, az IMPERATRICA MARIJA. Ettől kezdve az török JAVUZ nem az egyetlen dreadnought-típusú hadihajó többé a Fekete-tengeren (https://en.wikipedia.org/wiki/Russian_battleship_Imperatritsa_Mariya).

Július:

2-án     az Åland-szigeteki csata: egy orosz haditengerészeti kötelék a Balti-tengeren aknákat telepítő német hajórajra támadt. Az akcióban orosz részről 3 páncélos cirkáló (a RURIK, az ADMIRAL MAKAROV és a BAJÁN), 2 kiscirkáló (a BOGATYIR és az OLEG), 1 romboló (NOVIK), német részről pedig 1 páncélos cirkáló (SMS ROON), 2 kiscirkáló (SMS AUGSBURG és LÜBECK), valamint 1 aknarakó cirkáló (SMS ALBATROSS) és 3 torpedónaszád vett részt. Az ütközetben az SMS ALBATROSS súlyosan megsérült, 27 tengerésze meghalt, 49 megsebesült, s a hajót a semleges Svédországhoz tartozó Gotland szigetén partra futtatták. A német erők felmentésére útnak indult 2 páncélos cirkáló (SMS Prinz Adalbert és Prinz Heinrich), melyek közül az SMS PRINZ ADALBERT-et megtorpedózta a Max Kennedy Horton parancsnoksága alatt haladó brit E9 jelű tengeralattjáró. A hajó nem süllyedt el, de 2 000 tonna víz került a belsejébe, és Kielben javításra szorult (https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_%C3%85land_Islands; https://en.wikipedia.org/wiki/SMS_Albatross_(1907), https://en.wikipedia.org/wiki/SMS_Prinz_Adalbert_(1901) #World_War_I)

Augusztus:

16-án   a Rigai csata során a német flotta másodszorra is megkísérel behatolni a Rigai-öbölbe. Az orosz partvédelemmel vívott intenzív tűzpárbajban elsüllyed a németek 1 rombolója (V99) és 1 aknaszedője (T46). A németek 21-én beszüntetik a Rigai-öböl ostromát. Orosz győzelem.

Október:

18-án   szolgálatba áll Szevasztopolban a nyikolájevi hajógyárban 1911-ben építeni kezdett és 1914-ben vízre bocsátott új orosz dreadnought-típusú csatahajó, az IMPERATRICA JEKATYERINA VELIKAJA (https://en.wikipedia.org/wiki/Russian_battleship_Imperatritsa_Ekaterina_Velikaya.

November:

29-én    az orosz DRAZSKI, GROMKI és BESZPAKOJNIJ rombolók elsüllyesztik az török TASKÖPRÜ és JOZGAT ágyúnaszádot, amelyek Kefken Ada előtt egy viharban elsüllyedt hajóroncsot vizsgálnak át (https://www.revolvy.com/page/Battle-of-Kirpen-Island).