Japán haditengerészet - 1914

Augusztus:

23-án   Japán hadat üzen Németországnak.

26-án   a brit kormány kérésére a japán IBUKI csatacirkáló és CSIKUMA könnyűcirkáló a német SMS EMDEN könnyűcirkáló felkutatására Szingapúrba hajózik, hogy onnan kiindulva Ceylonig fenntartott rendszeres járőrözéssel igyekezzenek elriasztani akcióiktól a németeket.

27-én  a japán 2. flotta Szadakicsi Kato altengernagy parancsnoksága alatt blokád alá veszi a kínai területen fekvő német gyarmatváros, Csingtau kikötőjét.

Szeptember:

2-án     a japán inváziós erők partra szállnak a kínai Santung tartományban lévő német gyarmatváros, Csingtau elfoglalására.

14-én  a kínai német gyarmat Csingtau kikötőjéből távozott Német Kelet-ázsiai Hajóraj felkutatására brit kérésére létrehozzák az 1 csatacirkálóból, 2 cirkálóból, 2 rombolóból és 3 szállítóhajóból álló japán Első Déltengeri Hajórajt.

18-án   a japán IBUKI csatacirkálót visszarendelik keletre, hogy az európai hadszíntérre szánt A.N.Z.A.C. csapatok tengeri szállítását biztosítsa a német portyázók támadásaival szemben az Indiai-óceánon.

28-án   Csingtau körül bezárul a japán-brit gyűrű.

30-án   útnak indul az Ausztrália körüli vizek felügyeletére kikülönített, a SZATSZUMA szemi-dreadnought típusú csatahajóból, valamint a YAHAGI és a HIRADO könnyűcirkálókból álló japán Második Déltengeri Hajóraj, hogy az európai hadszíntérre szánt A.N.Z.A.C. csapatok tengeri szállítását biztosítsa a német portyázók támadásaival szemben a déli Csendes-óceánon.

Október:

3-án     a japán inváziós erők elfoglalják a csendes-óceáni német gyarmat Eniwetok-atollt.

7-én     a japán inváziós erők elfoglalják a csendes-óceáni német gyarmat, Yap szigetét.

12-én  a japán inváziós erők elfoglalják a csendes-óceáni német gyarmat, Truk lagúnát.

14-én  a japán inváziós erők elfoglalják a csendes-óceáni német gyarmat, Saipan szigetét, ezzel teljessé válik az addig német Mikronézia japán megszállása (az amerikai Guam és a brit Gilbert szigetek kivételével). A Német Csendes-óceáni Hajóraj távoztával a zömmel állandó német helyőrség nélküli gyarmatok polgári közigazgatása ellenállás nélkül adja meg magát a japán erőknek.

17-én  a japán hadihajók megkezdik a kínai német gyarmatváros, Csingtau bombázását.

31-én  a japán inváziós erők partraszállása Csingtau közelében.

November:

1-én     brit kérésre Japán időlegesen átveszi a keleti hosszúság 90. fokától keletre eső teljes Indiai-óceáni területen zajló összes szövetséges tengeri hadművelet irányítását. Tocsinai Szodzsiro altengernagy flottája ekkor 2 csatacirkálóból (IBUKI, IKOMA) 3 páncélos cirkálóból (TOKIVA, JAKUMO, NISSIN) és 3 könnyűcirkálóból (HIRADO, JAHAGI, CSIKUMA) állt.

10-én  a lőszertartalékok kimerültével a német és osztrák-magyar védők tárgyalni kezdenek a japán-brit megszálló erőkkel Csingtau megadásáról.

16-án    a japán inváziós erők elfoglalják a kínai német gyarmatvárost, Csingtaut. Az ostromban a japán haditengerészet részéről 2 dreadnought típusú csatahajó (KAVACSI, SZETTSZU), 2 csatacirkáló (KONGÓ, HIEI), 1 pre-dreadnought típusú csatahajó (SZUVO, ex-POBEDA), 1 vízirpeülőgép-anyahajó (VAKAMIJA), a történelem első ilyen hajója (melynek pilótái és repülőgépei a világon elsőként támadtak hajóról szárazföldi és tengeri célpontokat és szintén elsőként hajtottak végre éjszakai légitámadást), 1 cirkáló (TAKACSIHO), 1 romboló (SHIROTAE) és 1 torpedónaszád (IJN33) vett részt. Brit részéről a japán blokádflottához csatlakozott 1 pre-dreadnought típusú csatahajó (HMS TRIUMPH) és 1 romboló (HMS USK). A védelemben német részről 2 torpedónaszád (S90 és TAKU – hulk, legénysége gyalogságként szolgált), 5 tengeri ágyúnaszád (CORMORAN, ILTIS II, LUCHS, TIGER – hulkok, legénységük gyalogságként szolgált – és JAGUAR), osztrák-magyar részről pedig a KASIERIN ELISABETH védett cirkáló vett részt (legénysége egyik fele a fedélzeten, másik fele gyalogosként szolgált) Az ostromló japán szárazföldi erők létszáma 24 500 főt, a támogató brit erők létszáma 1 000 (a Walesi Határvadászok 2. zászlóalja) és még 500 főt (a 36. Indiai Hadsereg szikh katonái) tett ki. Velük szemben 3 650 fős német helyőrség és 324 fős osztrák-magyar tengerész kontingens vett részt az ostromban. A veszteség nagysága: az antant szövetségesek részéről 727 halott és 1 335 sebesült, a központi hatalmak részéről 199 halott és 504 sebesült. (https://en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_Tsingtao).