Görög haditengerészet - 1914

Április:

20-án létrehozzák a haditengerészeti légierőt (Navtik Aeroporik Sómma - Ναυτικό Αεροπορικό Σώμα - ΝΑΣ) a brit katonai misszió útján Angliából megrendelt 3 Sopwith vízi-repülőgéppel, amelyek közül az első májusában érkezik Görögországba.

Június:

30-án   a görög kormány a korszerű nagy hadihajók égető hiányára tekintettel 12,5 millió dollárért megvásárolja az 1905-ban épült MISSISSIPPI és IDAHO amerikai pre-dreadnoght típusú csatahajókat, amelyek KILKIS (ex-MISSISSIPPI) és LÉMNOSZ (ex-IDAHO) néven állnak rendszerbe július 22-én.

Július:

25-én  a szerb kormány Görögország támogatását kéri a két ország közt hatályos szövetségi szerződés alapján az osztrák támadás esetére.

27-én  Németország felhívja Görögországot, hogy csatlakozzon a Központi Hatalmakhoz. Bár I. Konstantin görög király hitvese II. Vilmos német császár testvére, ezért a király alapvetően németbarát politikát követ, a király és az antant hatalmakat támogató miniszterelnöke, Eleftheriosz Venizelosz, a pánhellén mozgalom követője, s az összes görög egy államban történő egyesítése „nagy gondolatának” („megali idea”) híve, egyetért a német felkérés visszautasításában.

Augusztus:

2-án     Venizelosz miniszterelnök választ ad a szerbek kérésére, bejelentve, hogy Görögország semleges marad, mivel a szövetségi szerződés fontos záradéka (Szerbia kötelezettségvállalása arra, hogy 150 000 katonát küld Gevgelija területére egy bolgár támadás megelőzésére) ellehetetlenült. Görögországnak pedig nincs elég ereje ellenállni egy bolgár támadásnak.

12-én  az osztrák-magyar hadsereg megkezdi Szerbia invázióját.

Október:

1-én     az Athéntól 30 km-re fekvő Eleusziszban repülőiskolát állítanak fel, s a ΝΑΣ-t 4 db Henry Farman HF22 típusú repülőgéppel erősítik meg.

December:

2-án       Szerbia megismétli a szövetségi szerződés betartására vonatkozó kérését Görögországnak. A szerződés-szegés lehetőségét Venizelosz így kommentálja: „Görögország túl kicsi ahhoz, hogy ekkora szégyenbe kerüljön”, ezért felkéri Metaxasz hadseregtábornokot a hadi helyzet elemzésére. A tábornok szerint az osztrák-magyar monarchia még azelőtt legyőzi a szerb hadsereget, hogy a görögöt mozgósíthatnák. A görög kormány tehát ismét távol marad a konfliktustól.