Portugál haditengerészet - 1914

Szeptember:

9-én     A SAO GABRIEL cirkáló a Zöld-foki-szigetek felé kifutva látja el a tenger alatti kábelek védelmét.

11-én  Az ALMIRANTE REIS cirkáló Lisszabonból a Mozambik északi részén fekvő Porto Améliába szállít egy 1 527 fős katonai expedíciót Pedro Massano de Amorim alezredes parancsnoksága alatt. Egyidejűleg egy 1 600 fős kontingens indul Angolába a brit DURHAM CASTLE nevű óceánjáró fedélzetén Alves Roçadas alezredes és Afonso Júlio de Cerqueira korvettkapitány parancsnoksága alatt, a Német Dél-nyugat Afrikával közös határok védelmére (a német gyarmati erők által 1914 augusztusában végrehajtott határsértések és mészárlások megismétlődése elleni védekezésül). A portugál semlegességre tekintettel a német-portugál határok mind Angola (és Német Dél-nyugat Afrika), mind Mozambik (és Német Kelet-Afrika) felé nyitva maradnak.

Október:

1-én     a portugál erők megérkeznek Angolába.

19-én  az angolai portugál erők meggyilkolnak három német tisztet, akik eltűnt élelmiszerszállítmányok után kutató Hans Schultze-Jena kerületi megbízott vezette német őrjárattal Német Dél-nyugat Afrikából engedély nélkül Angola területére léptek Naulilánál.

November:

5-én     a Coriolano da Costa sorhajóhadnagy vezette portugál tengerész-zászlóalj elindul Angolába a BEIRA óceánjáró fedélzetén.

22-én  a Joaquim Costa tengerész főhadnagy vezette portugál haditengerészeti erő a CAZENGO gőzös fedélzetén a Zöld-foki portugál gyarmatra indul (https://www.shipsnostalgia.com/
gallery/showphoto.php/photo/174265/title/cazengo/cat/511).

December:

1-én      további erősítés indul Angolába és Mozambikba az AMBACA és a PENINSULAR óceánjárókon, a VASCO da GAMA és a SAO GABRIEL cirkálók kíséretében.