Portugál haditengerészet - 1916

Február:

23-án   brit kérésre (és az 1912-től az afrikai portugál gyarmatok – Angola és Mozambik – birtoklása feletti portugál-német vita miatt) az addig semleges Portugália internálja a Tagus (Tajo) folyó partján Lisszabonban horgonyzó 36 német és osztrák-magyar kereskedelmi hajót és a személyzetüket (https://www.publico.pt/2014/09/04/culturaipsilon/noticia/os-72-navios-alemaes-que-levaram-a-entrada-de-portugal-na-grande-guerra-1668548).

A PATRIA ágyúnaszádot Kelet-Timor védelmére Indonéziába küldik (http://archive.li/gjO21).

Március:

9-én     a német kormány hadüzenetére válaszul a portugál kormány is hadat üzen Németországnak.

Április:

29-én  az ADAMASTOR védett cirkálót és a CHAIMITE ágyúnaszádot a Rovuma-torkolat felderítésérem, az esetlegsen ott tartózkodó német hajók elsüllyesztésére és az északi (német) parton létesített lövészárok-rendszer géppuskás pásztázására utasítják. A cirkáló a folyóparti Tokoto és Fábrica közötti partszakaszt bombázza, majd tengerészgyalogságot tesz partra.

Május:

23-án   az ADAMASTOR cirkálónak a Rovuma-folyón felderítést végző csónakjait megtámadták a német partról, 3 tengerész meghalt, néhány megsebesült (http://www.momentosde
historia.com/001-grande_guerra/001-01-marinha/001-01-05-marinha_guerra/001-01-05-08-Combates/001-01-05-08-02-19160521.html).

27-én  és 29-én a németek visszafoglalják az ADAMASTOR áprilisi bombázása után elhagyott Rovuma-parti állásaikat.

Augusztus:

12-én  a brit HMS SUFFOLK páncélos cirkáló és a NARCISSUS szlup fedélzetén brit tengerészeti misszió érkezik Lisszabonba, hogy a német tengeralattjárókkal szemben még a saját partok hatékony védelméhez képest is elégtelen méretű és felkészültségű portugál haditengerészetnek nyújtandó támogatásról egyeztessen (http://hemerotecadigital.cm-lisboa.pt/
OBRAS/IlustracaoPort/1916/N548/N548_item1/P6.html).

28-án   a tejoi csata. Az IBO ágyúnaszád a német U20 jelű tengeralattjáróra támad, amely a Tejo (vagy Tagus) folyó torkolatába, Lisszabon kikötőjébe igyekszik. Az U20 egy torpedót indít, ám az IBO sikeresen kimanőverezi (a torpedó a hajó orra előtt siklik el). A tengeralattjáró ezután elmenekül és éjszaka már nem látható.

December:

4-én     a szent vincei csata. Az IBO ágyúnaszád a kikötő előtti éjjeli őrjáratán a kikötőbe rendeli a nyílt vizen horgonyzó MOÇAMBIQUE gőzöst, amikor a hajó egyik őrszeme tengeralattjárót észlel. Az IBO azonnal tüzet nyit 3 db 47 mm-es ágyújával, és teljes sebességre gyorsít azzal a céllal, hogy elgázolja a tengeralattjárót, miközben fellő egy vörös rakétát, hogy a közelben tartózkodó hajókat ezzel figyelmeztesse a veszélyre. A BEIRA ágyúnaszád – amely a sűrű füst és a vörös fény miatt azt hitte, hogy az IBO kigyulladt – segíteni indul. Az IBO egyik lövése eközben eltalálja a tengeralattjárót, mire az irányt változtat és lemerül. Helyén olajfolt és roncsok lebegnek a vízen, de a további sorsáról nem derült ki semmi.

15-én    a BEIRA ágyúnaszád egy német tengeralattjáróra támad, amely a Zöld-foki Port Grande de St. Vicente kikötőjébe igyekszik. Az akció eredménytelen, de tengeralattjáró-támadás sem történt.