Portugál haditengerészet - 1917

Márius:

27-én  a Bauré felkelés Mozambikban. A portugál-német gyarmati háború növekvő terhei (a hadsereg élelmezése, az adók) miatt felkelés tör ki a Zambézi-folyó vidékén, a régi Barué kiályság területén. A portugál hatóságok eleve csak azért tudták fenntartani a gyarmati közigazgatást, mert a helyi lakosságnak nem volt mozambiki identitása, így az egyes területegységek lakóit könnyen kijátszhatták egymás ellen. Az 1920-ig tartó felkelés előrevetítette a portugál gyarmati uralom végét.

Július:

26-án   a ROBERTO IVENS járőrhajó elsüllyesztése. 1917 elején a német aknarakó tengeralattjárók mintegy 100 aknából álló aknamezőt telepítettek a Lisszabont átszelő Tejo (vagy Tagus) folyó torkolata elé a kikötő hajóforgalmának megtizedelésére. A portugál flotta ROBERTO IVENS nevű, halászhajóból átalakított járőrhajója – azután, hogy az aknászok már 14 aknát hatástalanítottak – ráfutott a 15. aknára, amely felrobbant és elsüllyesztette a hajót, Cascaistól 6 mérföldnyire délnyugatra. A szerencsétlenségben a hajó parancsnoka, Raul Alexandre Cascais és a 22 fős személyzet 14 tagja életét vesztette.

31-én  a GUADIANA romboló navigációs hiba következtében zátonyra fut a Lisszabon előtti Raso-foktól mintegy 100 km-re északra. Az első két vízmentes rekszbe betör a tenger. A hajót augusztus 2-án vontatja le a zátonyról a haditengerészet BÉRRIA és PATRÃO LOPES nevű vontatója. Javítási munkálatai októberig tartanak.

Augusztus:

21-én  a TEJO romboló vízrebocsátása. A hajó eredetleg 1901-ben épült a portugál haditengerészet saját tervezésében és gyártásában, de angol gépekkel és fegyverzettel, azonban 1910-ben zátonyra futott és súlyosan megsérült. Ekkor dönöttek korszerű rombolóvá történő átalakításáról.

December:

17-én    bár a portugál haditengerészet 3 járőr- és 1 felfegyverzett hajót küldött Madeira szigetére, a német U155 jelű tengeralattjáró cirkáló mégis újra felbukkant a kikötőben és ágyúzta a várost, komoly veszteségeket okozva a polgári lakosságnak a DEKADE I. és a MARIANO de CARVALHO őrhajók gyors beavatkozása dacára és annak ellenére, hogy a Garajau erőd is tüzet nyitott és több mint két órán át tüzelt az ellenségre. A többi szárazföldi telepítésű üteg nem kapcsolódott be az akcióba. A védelem megerősítésére a helyi kormányzó további aknákat hozat Lisszabonból.