Osztrák-Magyar haditengerészet - 1917

Február:

17-én  meghalt Anton Haus vezértengernagy. Helyére Maximilian Njegovan tengernagy került.

Április:

1-ről     2-ra virradó reggel az U27-es sikeresen átcsúszott az otrantói záron. Az U29-es búvárnaszád is, amely Málta környékén portyázott.

Május:

14-én  a III. otrantói ütközet. A haditengerészet legnagyobb háborús sikere. A tengeralattjárók zavartalanul kifuthatnak a Földközi-tengerre (https://hajosnep.blog.hu/2017/05/15/szaz_eve_
vivtak_az_otrantoi_utkozetet).

Június:

9-e       és október 19-e között 16 hajót küldtek hullámsírba az osztrák-magyar búvárnaszádok.

11-én  a Robert Teufl von Fernland parancsnoksága alatt haladó osztrák-magyar U27 jelű tengeralattjáró (második tiszt: Hardy Kálmán) megtorpedózza a japán SAKAKI rombolót, amely súlyosan megsérül, de nem süllyed el. Legénységének 59 tagja meghalt, 9 súlyosan megsérült.

Október:

24-én  a hadsereg áttörte a Rombon és Auzza közötti védelmi vonalat („caporettói áttörés”), ezért az olaszok egészen a Piave vonaláig visszavonultak.

November:

16-án    a WIEN és a BUDAPEST partvédő csatahajók tűzharcot vívtak a cortellazoi olasz parti ütegekkel. E két hajó nagy veszélyt jelentett az olasz frontra, ezért a velencei főparancsnokság elrendelte a két hajó elsüllyesztését. Két MAS december 9-án közelítette meg a Trieszt melletti muggiai kikötőt. A WIEN két találatot kapott és öt perc alatt elsüllyedt. A BUDAPEST sérülések nélkül megúszta az akciót.