Orosz haditengerészet - 1916

Január:

8-án     a kirpeni ütközet. A zonguldagi szénbányákhoz igyekvő 4 400 tonnás CARMEN szénszállító védelmére 7-én kirendelt JAVUZ csatacirkáló megtámadja a szénszállítót elsüllyesztő orosz PRONZSITELNYIJ és LEJTENANT SESZTAKOV rombolókat Kirpen szigete előtt, ám az ütközetbe beavatkozik az IMPERATRICA JEKATYERINA VELIKAJA dreadnought, amely 18 500 m-ről tüzet nyit. Az orosz csatahajó 96 lövést ad le (a 4 db háromcsövű ágyútorony 30 perc alatt 8 sorzüzet lő), ami arra kényszeríti a 60 lövést leadó török csatacirkálót, hogy délnyugat felé kitérjen (5 db kétcsövű ágyútornya 4 perc alatt 12 sortüzet lő). Az oroszok üldözik a török hadihajót, de nagyobb sebessége kellő előnyt biztosít a számára, így az ütközet döntetlenül végződik. Ez volt a Fekete-tenger első és egyetlen tengeri ütközete, amelyet dreadnought-típusú hadihajók vívtak egymással. Bár kis akció volt, egyértelműsítette Oroszország haditengerészeti fölényét a térségben: a torpedónaszádok, rombolók és cirkálók tekintetében addig is elavult és számbeli hátrányban lévő török flotta ezzel a dreadnought-versenyt is elveszítette az Orosz Birodalommal szemben, ezért a JAVUZ tevékenységének a súlypontját áthelyezték a Dardanellákhoz.

Március:

4-én     a Trabzon ellen vonuló orosz erők partraszállnak az Oszmán Birodalomhoz tartozó Atnában.

12-én  az orosz GROMKI és BÜSZTRIJ rombolók elsüllyesztik a Zongudlak felé üresen haladó SEJJAR teherhajót Karasu előtt.

17-én  az orosz PRONZSITELNYIJ romboló Várna előtt elsüllyeszti az 500 tonnás olajrakománnyal közlekedő török ZAMBRAK teherhajót.

24-én  az orosz MORZS tengeralattjáró megtorpedózza a DARICA vontatót Kefken Ada előtt.

Április:

24-én  az orosz TYULEN tengeralattjáró Akdzsakocsa közelében megtámadja a török RESANET lapátkerekes átkelőhajót, amely 6 szenesbárkát vontat. A kötelék partra fut és lángba borul (a megtámadott török egységeket később Egrelibe vontatják javításra).

Június:

30-án   az Orosz Fekete-tengeri Flotta fokozza rombolótevékenységét a török partvidék ellen, s elsüllyesztik a török RÜCSAN boszporuszi átkelőhajót Igneada előtt.

Július:

16-án   az orosz BÜSZTRIJ és PÜLKIJ rombolók elfogják a török ITTIHAT gőzöst és hadizsákmányként Szevasztopolba kísérik.

17-én  az orosz GROMKI és PÜLKIJ rombolók megtámadják a török IKTAN gőzöst és az általa vontatott két bárkát a Szakaria-folyó torkolatánál. A vonta megfeneklik, de az oroszok távozása után újra úszóképessé teszik őket és folytatják az útjukat. Az orosz rombolók később elsüllyesztik a SZULTNIJE nevű boszporuszi átkelőhajót.

Az török hadihajók (a JAVUZ és a MIDILLI) Krími partok előtti háborítatlan elvonulása, valamint a német tengeralattjárók fekete-tengeri akcióinak sikere miatt Andrej Augusztovics Ebergard tengernagyot leváltják. Utóda Alexander Vasziljevics Kolcsak.

Október:

20-án   a június 10-én szolgálatba állított orosz IMPERATRICA MARIJA dreadnought-típusú csatahajót belső robbanás pusztítja el a fekete-tengeri Szevasztopolban. 06:10-kor tüzet észleltek az 130 mm-es ágyúk egyik, a hajóorrban lévő lőszerraktáránál, amit alig 5 perccel később erős robbanás követett. A hajó elülső része rázkódott, de az elülső fő lövegtorony erős szerkezete sértetlen maradt, így a toronyban tárolt 305 mm-es lőszer nem robbant fel. 06:30-kor azonban egy második erős robbanás is bekövetkezett, s az előárboc és az első kémény kidőlt. A hajó egyenesen állt, a hátsó raktárakat ekkorra mind elárasztották. Az elektromos áramszolgáltatás a második robbanás után leállt. 06:45-kor a hajó orra egy kissé lesüllyedt, ekkor megkísérelték sekélyebb vízbe vontatni. Két mentővontató állt mellé, mindkétfelől egy, és megpróbálták eloltani a tüzet, de nem jártak eredménnyel. 07:00 órakor, miközben a hajót a szélbe forgatták, hogy elfújja a tüzet, egy harmadik erőszakos robbanás következett be a 130 mm-es lőszerek egyik baloldali elülső raktárában, mire a hajó orral lefelé süllyedni kezdett, süllyedés közben balra átfordulva. A második és a harmadik erős robbanás között kisebb ropogás hallatszott, mintha egyesével beindultak volna a lőszerek. Kolcsak altengernagy, aki stábjával együtt a fedélzeten tartózkodott, a harmadik robbanás után elhagyta a hajót, s a tisztekkel és a legénységgel együtt átszállt a két mentővontatóra. A balra dőlés fokozatosan nőtt és 07:15-kor a hajó teljesen átfordult és elsüllyedt 1 tiszt és 150 tengerész életét vesztette, 240 ember súlyosan megsérült. A harmadik robbanás oka nem ismert. Mindenesetre egyértelmű, hogy a tűz egy kisebb lőszerraktárban keletkezett és onnan terjedt át más raktárakra, ami azt mutatja, hogy ha az elülső lőszerraktárakat sikerült volna gyorsan elárasztani, akkor az addigi robbanások nem feltétlenül okozták volna a hajó elvesztését. A hajófenék egy napig még látható volt a víz színén, majd fokozatosan eltűnt. A mentési műveletek két évig tartottak, s 1919 júniusára a hajótestet sikerült dokkba vontatni (felfordult helyzetben), ahol lebontották. Lövegtornyait Szevasztopol védműveibe építették be, ahol a második világháborúban is harcoltak. (http://www.gwpda.org/naval/thist24.htm; http://history-paradox. ru/linkor_im.php; http://www.factruz.ru/world_ocean/battleship-empress-maria.htm).

December:

21-én    az orosz PAMJATY MERKURIJA cirkáló elsüllyeszti az török No12 és No16 jelű motoros naszádokat, amelyek október óta Burgaszban állomásoztak.