Francia haditengerészet - 1918

Január:

31-én  a francia BRUIX páncélos cirkálót tartalékba helyezik a görögországi Szaloniki kikötőjében.

Február:

11-én  a francia DIANE tengeralattjáró ismeretlen eredetű belső robbanás következtében elsüllyed a Viscayai-öbölben, La Pallice (Vendée, Franciaország) partjai közelében. Legénységének 43 tagja életét veszíti (https://en.wikipedia.org/wiki/French_submarine_Diane_(1916)).

13-án   a René Audry hadnagy parancsnoksága alatt haladó francia BERNOULLI tengeralattjáró aknára fut és elsüllyed Cattaro előtt (https://en.wikipedia.org/wiki/French_submarine_Bernouilli).

Április:

18-án   a francia FAULX romboló elsüllyed a MANGANI rombolóval való összeütközést követően az Otrantói-szorosban.

29-én  a francia PRAIRIAL tengeralattjáró összeütközik a brit TROPIC gőzhajóval és elsüllyed az Angol-csatornában, Le Havre előtt. 26 fős legénységéből 19 ember életét veszítette (https://en.wikipedia.org/wiki/French_submarine_Prairial).

Május:

11-én  a francia CATAPULTE romboló segédkezik a német UC54 jelű tengeralattjáró által a tunéziai Bon-fok előtt elsüllyesztett francia csapatszállító hajó, a SAINT ANNA fedélzetén szállított 2 025 katona megmentésében (az incidensben 605-en veszítették életüket, 1 420 embert megmentettek).

18-án   a francia CATAPULTE romboló összeütközik a brit WARRIMOO tehergőzössel és elsüllyed az algériai Bone előtt (https://en.wikipedia.org/wiki/French_destroyer_Catapulte).

Július:

26-án   francia expedíciós erők csatlakoznak a brit és amerikai intervenciós csapatokhoz Észak-Oroszországban.

Augusztus:

2-án     a francia FLORÉAL tengeralattjáró összeütközik a brit HMS HAZEL felfegyverzett kiszolgáló-hajóval és elsüllyed (https://en.wikipedia.org/wiki/French_submarine_Flor%C3%A9al).

November:

9-én     a francia flotta elfoglalja az Oszmán Birodalomhoz tartozó szíriai Alexandretta kikötőjét.

13-án   a francia CARABINER romboló zátonyra fut a szíriai Latakia partjainál a fegyverszünet után két nappal. 15-én elsüllyesztik.

December:

6-án     a CONDORCET pre-dreadnought típusú csatahajó képviseli Franciaországot Fiumében a város hovatartozásával kapcsolatos „jugoszláv kérdés” megoldására érkezett nemzetközi erők tagjaként (1919. március 2-ig).

12-én  a francia PARIS dreadnought típusú csatahajó az egykori osztrák-magyarhaditengerészeti központi hadikikötőbe, Polába érkezik, hogy a cs. és kir. hadiflotta leszerelését ellenőrizze (1919. március 25-ig).

20-án    a francia haditengerészet alakulatai partra szállnak Odesszában.