Brit haditengerészet - 1914

Július:

26-án   a brit Admiralitás visszavonta a flották feloszlásáról szóló korábbi parancsát.

28-án   háborús támaszpontjaikra rendelték a hadihajókat.

29-én  a flottákat készültségbe helyezték.

30-án   az ausztrál kormány az ország haditengerészetét a brit Admiralitás rendelkezésére bocsátotta.

 

Augusztus:

1-én     a brit kormány elrendeli a haditengerészet mozgósítását,

2-án     pedig garanciát adott a francia atlanti partok német agresszió elleni védelmére.

3-án     a brit kormány proklamációt bocsátott ki a tiltott hadi dugáruként kezelt javakról (az élelmiszert is ezek közé sorolva) és a polgári hajók haditengerészeti igénybevételéről.

4-én     a brit Nagy Flotta élére Sir John Jellicoe tengernagyot nevezték ki.

5-én     hajnalban a Német Földközi-tengeri Hajórajt üldöző Brit Földközi-tengeri Flotta egyik része (az HMS INDEFATIGABLE és INVINCIBLE csatacirkálók, valamint az HMS WEYMOUTH és CHATAM cirkálók) lezárta a Messinai-szoros északi kijáratát, a másik része (az HMS WARRIOR, BLACK PRINCE, DEFENCE és DUKE of EDINBURGH páncélos cirkálók, valamint az HMS WOLVERINE, SCORPION, RENARD, SCOURGE, FOXHOUND, MOSQUITO, RACOON, BASILISK rombolók) pedig az Otrantói-szorosnál gyülekeztek, hogy elvágják a németek útját Gibraltár és az Adria felé. A német hajók menekülése szempontjából valószínűtlennek tartott keleti útirányt csak egyetlen hajó (az HMS GLOUCESTER) figyelte a görögországi Matapan-fok előtt. 10:25-12:22 között tartó ütközetben a brit HMS AMPHION könnyűcirkáló, a LANCE és a LANDRAIL rombolók elsüllyesztették a brit partok előtt aknákat telepítő német KÖNIGIN LUISE óceánjáróból átalakított aknarakó hajót (brit részről ezek a háború első lövései, német részről pedig az első veszteség). Éjjel a brit ALERT kábelfektető hajó elvágták a Németországot Franciaországgal, Spanyolországgal és az Azori-szigetekkel, s rajtuk keresztül Észak-Amerikával összekötő öt tenger alatti kábelt. Ezt követően az egyetlen mód, amelyen Németország kommunikálni tudott, a vezeték nélküli rádióadás volt, amit azonban a brit hírszerzés lehallgathatott.

6-án     a brit HMS BRISTOL és a német KARLSRUHE könnyűcirkálók tűzpárbaja a Nyugat-Indiákon (a BRISTOL gépproblémái miatt az ütközet félbeszakad, a német hajó kereket old). A brit HMS TRIUMPH pre-dreadnought típusú csatahajót Hong-Kongból északra rendelik, hogy a japán flottával együtt részt vegyen a német gyarmatváros, Csingtau ostromában.

7-én     a brit expedíciós haderő első egységei partra szálltak Franciaországban.

9-én     a brit HMS BIRMINGHAM könnyűcirkáló elsüllyeszti a német U-15 jelű tengeralattjárót az Északi-tengeren (ez az első elpusztított tengeralattjáró). A brit haditengerészet megszervezi a La Mance-csatorna feletti légi őrjáratot a Franciaországba átkelő transzportok védelmére.

10-én  a brit légi parti őrség megalapítása.

11-én  a német-ausztrál HOBART gőzöst lefoglalása Melbourne közelében. A kereskedelmi hajózásban és a német hadiflottánál is használt kódkönyvek (Handelsverkehrsbuch) az ausztrálok kezébe kerülnek, akik Angliába küldik azt, ahova október végén érkezett meg.

16-án   az afrikai kontinens első haditengerészeti akciójában a brit Nyaszaföld és a Német Kelet-Afrika (Tanganyika) között határt képező Nyasza-tó brit hadigőzöse, az Edmund Rhoades parancsnok irányítása alatt haladó HMS GWENDOLEN megrohanja a tó német kikötője, Sfinxhafen (ma: Liuli) partján sólyán álló HERMANN von WISSMANN német ágyúnaszádot (amelyet eredetileg a rabszolga-kereskedelem visszaszorítása érdekében építettek) és 2 000 m-ről egy lövést ad le rá. Mivel Berndt kapitány, a WISSMANN parancsnoka nem értesült a háború kitöréséről, meglepetésében rákiáltott a brit parancsnokra, akivel egyébként békeidőben jó cimborák voltak: „Az ég szerelmére, Rhoades, részeg vagy?”. (https://en.wikipedia.org/wiki/SS_Gwendolen; https://en.wikipedia.org/wiki/Hermann
_von_Wissmann_(steamship) https://en.wikipedia.org/wiki/East_African_Campaign_
(World_War_I); http://today-in-wwi.tumblr.com/post/120323262258/kings-african-rifles-attack-across-lake-nyasa).

19-én  az Indiai Expedíciós Haderő első egysége, a 29. Pandzsábi Gyalogezred elhagyja Indiát Német Kelet-Afrika felé. Ez a háborúban útra kelt első indiai alakulat.

21-én  A brit HMS TRIUMPH pre-dreadnought típusú csatahajó – a francia DUPLEIX kiscirkálóval együtt – elfogja a szenet és vágómarhát szállító német SENEGAMBIA gőzöst Csingtau előtt. Ugyanazon a napon, az esti órákban pedig a C. FERD. LAEISZ és a FRISIA gőzösöket.

22-én  a brit AQUITANIA óriásgőzösből kialakított segédcirkáló összeütközik az R.M.S. CANADIAN gőzössel, ami véget vet az óriásgőzös segédcirkáló-szolgálatának. A hajót a javítását követően kórházhajóként veszik igénybe.

23-án   A brit HMS TRIUMPH pre-dreadnought típusú csatahajó önkénteseket tesz partra a Csingtauval szomszédos brit gyarmatvárosban, Vej Haj-vejnél, majd csatlakozik a Csingtau ellen felvonult japán flottához a német parti ütegek lövetésében.

24-én  az indiai expedíciós erők „A” hadosztálya Egyiptom érintésével útnak indul Franciaország felé.

26-án   a brit HMS HIGHFLYER kiscirkáló Rio de Oro nyugat-afrikai spanyol gyarmat előtt tűzpárbajt vív a német KAISER WILHELM der GROßE felfegyverzett kereskedelmi cirkálóval, amely elsüllyed.

27-én  a Királyi Haditengerészeti Légi Szolgálat (R.N.A.S.) fedezete alatt az első brit tengerészgyalogosok partra szállnak a belgiumi Ostendében.

28-án   az első helgolandi ütközet a brit haditengerészet 5 csatacirkálója, 8 könnyű cirkálója, 33 rombolója, 8 tengeralattjárója és a német haditengerészet 6 könnyű cirkálója, 19 torpedónaszádja és 12 aknakereső hajója között. A német SMS KÖLN és MAINZ könnyűcirkálók, valamint az SMS ARIADNE kiscirkáló elsüllyedt. Az ütközet következtében a német császár a nagy brit felszíni egységekkel vívott ütközetek elkerülésére utasítja a német flottát (https://www.britishbattles.com/first-world-war/the-battle-of-heligoland-bight/; http://seegefecht-helgoland.de/home/das-seegefecht-und-seine-folgen.html).

30-án   Német Szamoa szigetét megszállja az Új-Zélandi Expedíciós Haderő (https://nzhistory.
govt.nz/media/photo/ships-samoa-advance-party; https://www.nzgeo.com/stories/to-samoa-to-war/).

Szeptember:

1-én     az indiai expedíciós erők „C” hadosztálya megérkezik a brit kelet-afrikai (ma: Kenya) Mombasába.

7-én     az indiai expedíciós erők „A” hadosztálya megérkezik az egyiptomi Szuezbe. A szövetséges haderők (a francia BRUIX páncélos cirkáló és a SURPRISE ágyúnaszád, valamint a brit HMS CUMBERLAND páncélos cirkáló, az HMS CHALLENGER kiscirkáló és az HMS DWARF ágyúnaszád) a Douala előtti partraszállás előkészítésével, valamint a Wouri-folyó torkolatában fekvő Bonaberi település ágyúzásával megkezdik Német Kamerun elfoglalását. Az HMS DWARF elleni akciókban elsüllyed a német SMS SODEN ágyúnaszád. A britekhez csatlakozik a Douala törzs nigériai száműzetésben élő királya, mivel Kamerunban élő nagybátyját, Rudolf Duala Manga Bell-t a németek augusztus 8-án árulásért kivégezték.

11-én  ausztrál expedíciós haderő száll partra a Német Új-Guineához tartozó Bismarck-szigeteken.

13-án   a Max Kennedy Horton parancsnoksága alatt haladó brit E9 jelű tengeralattjáró megtorpedózza és elsüllyeszti a német SMS HELA őrhajót 6 tengeri mérföldnyire Helgonald szigetétől (https://en.wikipedia.org/wiki/SMS_Hela).

14-én  a brit CARMANIA segédcirkáló (felfegyverzett kereskedelmi hajó) tűzpárbajt vív a német CAP TRAFALGAR segédcirkálóval a háborúban akkor még semleges Brazíliához tartozó Trinidade szigete előtt és elsüllyeszti azt.

17-én  az ausztrál HMAS WARREGO romboló a Német Új-Guineához tartozó új-pomerániai Rabaul térségében szeptember 11. óta tartó Bita Paka-i ütközetben zsákmányul ejti a német NUSA felfegyverzett jachtot.

19-én  az indiai expedíciós erők „A” hadosztálya elhagyja Egyiptomot Marseille irányába.

22-én  az első brit légitámadások Németországban a düsseldorfi és kölni német léghajóhangárok ellen.

23-án   brit erők egyesülnek a Csingtau előtt gyülekező japán csapatokkal.

24-én  a Csingtaunál partra szállt brit alakulatok első bevetése.

26-án   az indiai expedíciós erők „A” hadosztálya megérkezik Marseille-be.

27-én  az 1 000 fős brit és francia erők partra szállnak Dualában és Bonaberiben, a SURPRISE ágyúzza a déli Ukoko városát. Két felfegyverzett német polgári hajó, a KHIOS és az ITOLO elsüllyed.

Október:

3-án     a kanadai és új-foundlandi expedíciós haderő első egységei útnak indulnak Nagy-Britanniába. Brit aknatelepítés Goodwin Sands (Kent) és Ostend (Belgium) között, a La Manche csatorna lezárására. A Brit Királyi Haditengerészeti Divízió első egységei, a Tengerész Dandár partraszállása a belgiumi Antwerpenben.

4-én     a Max Kennedy Horton parancsnoksága alatt haladó brit E9 jelű tengeralattjáró megtorpedózza és elsüllyeszti a német SMS S116 rombolót az Ems-folyó torkolatában.

11-én  a németektől zsákmányolt HMAS NUSA felfegyverzett jacht, fedélzetén az Ausztrál Haditengerészeti és Szárazföldi Expedíciós Erők (Austral Naval and Military Expeditionary Forces – A.N.M.E.F.) gyalogos különítményével, elfoglalta az új-pomerániai német gyarmatváros, Talassia kikötőjében álló, a német új-guineai kormányzó jachtjaként, majd a PRINZ EITEL FRIEDRICH segédcirkáló ellátó-hajójaként tevékenykedő KOMET ágyúnaszádot, amelyet a HMSA UNA névre keresztelnek és Sydney-be küldenek felújításra. Ezzel befejeződött Német Új-Guinea ausztrál elfoglalása.

12-én  az SMS EMDEN üldözésére kiküldött brit erők elfogják a MARKOMANNIA ellátó hajót, a cirkáló egyik fontos ellátó bázisát.

13-án   az indiai-óceánon portyázó német SMS EMDEN kiscirkáló által feltartóztatott és átvizsgált olasz hajó legénysége értesíti a briteket a német hajó jelenlétéről, mire Martyn Jarram altengernagy lezárja a hajózási útvonalakat és a német hajó felkutatására utasítja a brit HMS HAMPSHIRE és YARMOUTH könnyűcirkálókat, valamint a japán CHIKUMA kiscirkálót. A brit HMS MINOTAUR és a japán IBUKI páncélos cirkálókat pedig a szenelő-állomások védelmére küldik ki.

15-én  a kanadai és új-fundlandi expedíciós haderő első egységei partra szállnak Nagy-Britanniában.

16-án   az indiai expedíciós erők „B” hadosztálya elindul Német Kelet-Afrikába, a „D” hadosztály pedig az Oszmán Birodalom uralta Perzsa-öböl térségébe. Az újzélandi expedíciós haderő elindul Franciaországba.

17-én  az első Ausztrál Birodalmi Erők indulása Franciaországba. A brit E1 és E9 jelű tengeralattjárók behatolnak a Balti-tengerre. Ezek az első brit tengeralattjárók ezeken a vizeken.

18-án   a brit expedíciós erők és utánpótlás Belgiumba történő átkelését fedező Doveri Őrjárat megalakítása (HMS Attentive és Foresight gyorscirkálók, HMS Humber, Mersey, Severn monitorok, HMS Amazon, Mohawk, Nubian rombolók).

30-án   a ROHILLA óceánjáróból átalakított kórházhajó zátonyra fut Whitby közelében. Legénységének 83 tagja életét veszti (https://www.weetoddy.com/therohilladistaster.htm).

November:

1-én     az október 29-i Fekete-tengeri rajtaütés miatt a brit kormány ultimátumot adott az ottomán kormánynak (amelyben Souchon tengernagy és a többi német katonai tanácsadó – mintegy 2 000 fő – azonnali kiutasítását követelte), Winston Churchill pedig (a kormány felhatalmazása nélkül saját hatáskörében) az Oszmán Birodalom elleni akciókra utasította a Brit Földközi-tengeri Flottát, amely megtámadja az égei-tengeri Izmir kikötőjét.

2-án     a brit Admiralitás életbe léptette a Németország elleni blokádot az Északi-tengeren. A blokádot északról egy a Shetland-szigetek és Norvégia partjai közötti, valamint délebbre egy a skót és a norvég partok közötti aknazár, délről pedig a La Manche csatornán keresztben kialakított három párhuzamos aknazár alkotta. A blokád sértetlenségére hadihajók vigyáztak, amelyek minden Németországba igyekvő hajót feltartóztattak és brit kikötőbe irányítottak, a semleges hajókat is beleértve. A blokád fenntartása során a britek nemcsak a hajók fedélzetén talált hadianyagot, de az élelmiszert is elkobozták. Megkezdődik Németország „kiéheztetése”. A blokád a németek és néhány érintett semleges hatalom, köztük az Egyesült Államok élénk – de eredménytelen – tiltakozásához vezetett: a brit gyakorlat változatlan formában fennmaradt. Az eredetileg csupán hadihajók ellen bevetni tervezett német tengeralattjárókat ennek nyomán 1914 októberétől kezdve kereskedelmi hajók ellen is bevetették az akkor szokásos nemzetközi szabályoknak megfelelően a hajók elsüllyesztését csak rendkívüli körülmények között, kivételes esetben megengedő „stop and search” („megállítani és átvizsgálni”) gyakorlatot követve Az indiai expedíciós erők „F” hadosztálya Indiából elindul Egyiptom felé.

3-án     a Brit Földközi-tengeri Flotta egységei bombázzák a Dardanellák külső erődjeit.

Az indiai expedíciós erők „D” hadosztálya sikeresen partra száll az Oszmán Birodalomhoz tartozó Mezopotámiában, Far-nál, a Perzsa-öbölben. A partraszállást az ODIN, az ESPIÉGLE és a LAWRENCE folyami ágyúnaszádok támogatják (https://en.wikipedia.org/wiki/Mesopotamian_
campaign).

A Honi Flottát visszarendelik a megerősített Scapa Flow-ba.

4-én     Lombartzyde (Belgium) bombázása Nieuport közelében az HMS BUSTARD monitor által.

5-én     a brit ágyúnaszádok Mezopotámiában elsüllyesztik a török No1 jelű motoros naszádot, amely a britek gázolajkészletét igyekezett felrobbantani Adban előtt. Az elsüllyedt naszádot a britek később kiemelik és HMS FLYCATCHER néven állítják szolgálatba.

6-án     a brit 7. Hadosztály partra száll a belgiumi Ostend és Zebrugge kikötőjében, hogy együttműködjön a belga hadsereg alakulataival. Westend és Lombartzyde bombázása az HMS HUMBER és BUSTARD monitorok által. A brit B11 jelű tengeralattjáró két tengeri mérföldnyire behatol a Dardanellákba. Az első antant hadihajó a szorosban.

9-én     az HMAS SYDNEY könnyűcirkáló megsemmisíti az SMS EMDEN kiscirkálót az indiai-óceáni Keeling-(Cocos-) szigeteknél. A német cirkáló két hónapos útja során 25 ellenséges kereskedelmi és hadihajót foglalt vagy süllyesztett el, miközben saját személyzetének egyetlen tagját sem vesztette el (a Cocos-szigeteki csatában 134-en meghaltak, 69-en megsebesültek) (http://ww1blog.osborneink.com/?page_id=8011).

A Mezopotámiában harcoló brit ODIN és ESPIÉGLE folyami ágyúnaszádok elsüllyesztik a török No2 jelű motoros naszádot Abadan előtt.

10-én  a brit erők megostromolják és elfoglalják az Oszmán Birodalomhoz tartozó dél-arábiai Sejk Szaíd városát és lerombolják a védelmi létesítményeit annak érdekében, hogy a Vörös-tenger déli bejáratát őrző stratégiai fekvésű Áden protektorátus területén a brit fennhatóságot fenyegető török hadműveleteknek elejét vegyék. Az akcióban a H. V. Cox dandártábornok vezette 29. Indiai Gyalogdandár és a 23. Szikh Felderítők vettek részt az HMS DUKE of EDINBURGH páncélos cirkáló fedezete alatt, amely az török parti ütegekkel vívott ágyúpárbajban fedezte a szárazföldi erők partraszállását (https://www.britishempire.co.uk/
images2/perimtimesarticle.jpg, https://en.wikipedia.org/wiki/HMS_Duke_of_Edinburgh).

16-án   az indiai expedíciós erők „F” hadosztálya partra száll Egyiptomban.

17-én  a brit HMS UNDAUNTED könnyűcirkáló és 4 romboló (HMS LANCE, LEGION, LENNOX, LOYAL) felszámolja a Temze-torkolat elaknásítására kiküldött, 4 német torpedónaszádból (S115, S117, S118, S119) álló, 7. Torpedónaszád Fél-flottillát a semleges Hollandia partjai előtt lefolyt texeli ütközetben. A süllyedő S119 jelű romboló parancsnoka az összes titkos iratot – köztük a német flottaparancsnokok által használt adatforgalmi kódkönyv (Verkehrsbuch) egy példányát – egy ólomnehezékkel ellátott ládában a tengerbe hajította, ám november 30-án egy brit halászhajó hálójába akadt a láda, amelyet eljuttattak a brit hírszerzéshez (https://www.britishbattles.com/first-world-war/the-texel-action/).

18-án   Ostende (Belgium) első bombázása a brit haditengerészet által (HMS VENERABLE pre-dreadnought csatahajó, HMS EXCELLENT és BUSTARD ágyúnaszádok). A német 4. Ersatz Hadosztály Nieuwpoort-i átkelésének megakadályozása az Yser-folyón.

19-én  Csingtau német gyarmatváros japán elfoglalását követően az akcióban brit részről részt vett HMS TRIUMPH pre-dreadnought típusú csatahajó visszatér Hong-Kongba, javításra.

A Mezopotámiában harcoló brit ODIN folyami ágyúnaszád és a török MARMARIS ágyúnaszád tűzpárbaja Belcanya Ada előtt.

21-én  a Mezopotámiában harcoló brit ágyúnaszádok elsüllyesztik a török No6 jelű motoros naszádot Bászra előtt.

22-én  a brit expedíciós erők elfoglalják az Oszmán Birodalomhoz tartozó Bászra kikötőjét Mezopotámiában.

23-án   Zeebrugge (Belgium) bombázása az HMS Russell és Exmouth pre-dreadnought csatahajók által. Az indiai expedíciós erők „D” hadosztálya megérkezik a Perzsa-öbölben fekvő Bahrein szigetére.

24-én  a Mezopotámiában harcoló brit alakulatok elfoglalják Bászrát. Az összes megmaradt török hadihajót Kurnába vonják vissza.

26-án   a brit HMS BULWARK pre-dreadnought típusú csatahajó a szakszerűtlenül tárolt lőszer robbanása következtében elpusztul az angliai Sheerness kikötője előtt, a Medway-folyó torkolatában.

29-én  Battemberg Lajos herceg – az Admiralitás 1912. december 9-e óta hivatalban lévő első tengeri lordja – lemond. 30-án hivatalba lépő utódja Sir John Fisher tengernagy.

31-én  az indiai expedíciós erők „B” hadosztálya megérkezik a brit kelet-afrikai Mombasába. A brit HMS CHATAM cirkáló felfedezi a Rufidzsi-folyó deltájában elrejtőzött német SMS KÖNIGSBERG kiscirkálót.

December:

1-én     az Ausztrál-újzélandi Hadtest (Austral New Zealand Army Corpse – A.N.Z.A.C.) első egységei megérkeznek Szueuzbe.

4-től     8-ig a Mezopotámiában harcoló brit alakulatok megkezdik Kurna elfoglalását. A török haditengerészet folyami erői Naszírije városáig hátrálnak. A török MARMARIS ágyúnaszád – jelentős súlycsökkentés után – szintén átjut a sekély folyószakaszokon.

7-én     a Doveton Sturdee tengernagy parancsnoksága alatt haladó 2 brit csatacirkáló (HMS INVINCIBLE, INFLEXIBLE), 3 brit páncélos cirkáló (HMS CARNARVON, KENT és CORNWALL), valamint 2 könnyűcirkáló (HMS BRISTOL és GLASGOW) megsemmisíti Maximilian Spee-nek a déli Atlanti-óceánra kitört 2 páncélos cirkálóból (SMS SCHARNHORST és GNEISENAU), valamint 3 kiscirkálóból (SMS DRESDEN, LEIPZIG és NÜRNBERG) álló Német Csendes-óceáni Hajóraját a falklandi ütközetben. A csatában egy kivételével az összes német hajó megsemmisül. A DRESDEN visszamenekül a Csendes-óceánra. Az ütközet egyik oka, hogy az 1914. augusztus 26-án zátonyra futott MAGDEBURG könnyűcirkáló roncsaiból kiemelt német kódkönyv megfejtésével küldött hamis rádióüzenettel a brit titkosszolgálat elhitette Spee tengernaggyal, hogy a Falkland-szigeti Stanley szenelő-állomása üres, nincsenek brit hadihajók a közelben (https://www.britishbattles.com/first-world-war/battle-of-the-falkland-islands/).

10-én  a brit NEWBRIDGE 3 737 tonnás torlaszhajót a britek elsüllyesztik azzal a céllal, hogy elzárják a Rufidzsi-folyó deltájában elrejtőzött német SMS KÖNIGSBERG kiscirkáló útját az Indiai-óceán felé (ezzel a hadművelettel a folyó deltavidékének három hajózható folyamágából csak kettő maradt nyitva a németek előtt).

13-án   a Norman Douglas Holbrook parancsnoksága alatt haladó brit B11 jelű tengeralattjáró megtorpedózza és elsüllyeszti az török haditengerészet MESUDIYE nevű pre-dreadnought típusú csatahajóját, amely a NUSZRET aknarakó és az INTIBAH vontató kíséretében felügyelte a Dardanellákat elzáró aknazár épségét Chanak Kale előtt. A sekély vízben felfordult hajón 10 tiszt és 27 tengerész vesztette életét. A csatahajó 150 mm-es fő tüzérségét utóbb kiemelték és a Dardanellák parti ütegeibe építették be. Ezek az ágyúk (a „Mesudiye-üteg”) később sikerrel harcoltak a Dardanellák elfoglalására küldött antant hadihajókkal.

19-én  a brit HMS BADGER romboló elgázolja a német U19 jelű tengeralattjárót, amely túléli az incidenst és javítást követően újra szolgálatba áll (https://en.wikipedia.org/wiki/SM_U-19_(Germany); https://blogs.scientificamerican.com/anecdotes-from-the-archive/ramming-a-submarine-1914/).

25-én  brit tengerészet repülőtámadás a Cuxhaven-ben (Alsó-Szászország, Németország) működő német léghajótámaszpont ellen.