Görög haditengerészet - 1917

Március:

18-án Arisztidisz Moraitinisz és Pszihasz hadnagy HF22 típusú repülőgépe megsemmisíti a német és bolgár repülőgépek hangárát, a pályaudvart, és 3 vonatot Drama közelében.

Június:

11-én Konstantin király lemond (a királyt csak a februári orosz forradalom után lehetett elmozdítani, mivel I. Miklós cár dédunokájaként, rokona, II. Miklós védelme alatt állt). Görögország egésze Venizelosz irányítása alá kerül. A rojalista és egyéb ellenzéki erőket bebörtönzik vagy száműzik.

27-én  a francia lobogó alatt, francia személyzettel hajózó DOXA rombolót elsüllyeszti a német UB47 jelű tengeralattjáró a Messinai-szoros közelében, megölve a személyzet 29 tagját.

30-án Venizelosz kormánya hivatalosan hadat üzen a Központi hatalmaknak és háborúba lép az Antant oldalán, s a háborús erőfeszítések támogatására felajánl tíz hadosztály és a görög flottát. A görög flotta legtöbb hajóján az antant erők ekkor helyreállítják a görög szuverenitást (egyes hajókat – főleg a jól használható rombolókat, amelyekből a francia flottának amúgy is hiánya volt – azonban csak 1918 végéig megtartják). Minden visszatért hajó szörnyű műszaki állapotban van. A legrosszabb a DELFIN és a Xifiasz tengeralattjárók állapota, amelyeket (miután a felújításukat gazdaságtalannak ítélték) nem sikerült többé üzembe helyezni. A Nea Gena rombolóval hasonló volt a helyzet, ezért vízszállítóként használták fel. Az ALKIONI, ARETUSA, DORIS, DAPHNE II és EGLI rögtön részt vettek a kísérőszalagok és a tengeralattjáró-járőrhajók kíséretében. A legfontosabb feladatot az AETHOS-osztály 4 rombolója és a GEORGIOSZ AVEROF páncélos cirkáló látta el, amelyek a Lémnosz-szigetén állomásozó brit-francia Égei-tengeri Hajórajhoz csatlakoztak (http://www.naval-encyclopedia.com/ww1/greek-navy).