Portugál haditengerészet - 1918

Június:

26-án   a dél-afrikai Fokváros brit parancsnokságának kérésére a SAO GABRIEL cirkáló partra tesz egy tengerészkülönítményt, amely néhány napig biztosítja a város európai lakosságának nyugalmát.

Augusztus:

23-án   a haditengerészeti légierő Tellier 5 hidroplánja és személyzete – Azeredo pilóta és Vasconcelos hadnagy tengerészeti járőrszolgálatban eltűnt a tengeren Cabo da Roca közelében.

Október:

14-én    az AUGUSTO CASTILHO járőrhajó és a német U139 jelű tengeralattjáró harca. A portugál hajónak az Insulana hajózási társaság MIGUEL nevű utas- és áruszállító gőzösét kellett a Madeira szigetén fekvő Funchalból az azori-szigeteki Ponta Delgarára kísérnie 266 utassal a fedélzetén, amikor reggel 06:15-kor a Lothar von Arnauld de la Perière parancsnoksága alatt haladó német U139 jelű tengeralattjáró cirkáló a felszínre emelkedve fedélzeti ágyúival a MIGUEL-re támadt. Az AUGUSTO CASTILHO az utasszállító megmentése érdekében a tengeralattjáróra támadt, és magára vonta annak tüzét, amivel elegendő időt adott az utasszállítónak arra, hogy eltávolodjon. A két órás ágyúpárbaj végén a portugál őrhajó ágyúi megsérültek, lőszerkészlete csaknem teljesen kimerült, rádióállomását és gépházát szétrombolták a német lövedékek. A legénység ekkor a megadás mellett döntött. A németek utolsó lövése azonban megölte a parancsokot, Carvalho Araújó hadnagyot, akinek a helyét Armando Ferraz kadét vette át. A 47 túlélő közül 35-en egy tutajra kapaszkodtak, a másik 12-nek a németek egy csónakot adtak. A tutajon tartózkodó túlélők két nap múlva értek partot Santa Maria, a csónakban ülők pedig október 20-án Sao Miguel szigetén. (https://uboat.net/wwi/ships_hit/550.html; https://pt.wikipedia.org/wiki/NRP_Augusto_de_Castilho_(1915); https://www.marinha.pt/pt/media-center/efemerides/Paginas/
Efemeride-Combate-do-NRP-Augusto-Castilho-contra-o-submarino-alemao-U-139-.aspx; https://4.bp.blogspot.com/-4voTUQaTvU0/VqEtfKO6idI/AAAAAAABIG0/wcupIkmGAhs/
s1600/AT1.jpg). Lothar von Arnauld de la Perière 1920-ban nyilvánosan is megjelent ütközetjelentése elismerően szólt Carvalho parancsnok bátorságáról, ami lehetővé tette, hogy a portugál parlament jelentős nyugdíjat biztosítson az özvegyének.